Skip links

Det nærmer seg Framtidsuka i Halden

Fra 4. til 11.november skjer det mye spennende i Halden. Mange er involvert når Framtidsuka lanseres for første gang i kommunen.

Framtidsuka i Halden er en uke med arrangementer, og et kollektivt steg mot en mer bærekraftig framtid.

– Det hele startet under planleggingen av fagdagen. Det vokste seg større, vi ville involvere innbyggerne, og til slutt ble det en fullspekket uke som hele Halden kan bli med på, forteller Martine Ringdal, miljørådgiver i Halden kommune.

En ressursbevisst framtid for Halden

Framtidsuka bidrar til å vise hvilke muligheter man har, samtidig som den er med på å skape engasjement og endringsvilje for en mer bærekraftig framtid som involverer innbyggere, beslutningstakere og næringsliv.
– Vi ønsker å vise mulighetene og alt engasjement som allerede er her, sier Gunnhild Marthinsen, miljørådgiver i Halden kommune.
Det legges vekt på å utnytte ressurser, ta vare på det vi har og øke bevisstheten rundt forbruket vårt – både som kommune og som enkeltmennesker. Det er ikke alltid nødvendig å kjøpe nytt med en gang noe slutter å virke. Kanskje den tingen du har hatt liggende kan repareres? Da bør du ta den med på reparasjonsverkstedet på Tista senter under Framtidsuka.

Smaksmarked mot matsvinn

Under smaksmarkedet på åpningsdagen serveres det matvarer som vi ikke utnytter godt nok i dag. Her vil en rekke dyktige matentusiaster presentere forskjellige matvarer som vi muligens vil se mer av i framtiden.

Blant de mange kulinariske menneskene du kan treffe i smaksteltet, vil du finne Sebastian Engh fra Curtisen som tar for seg insekter og villsvin, mens Motz & Kringla byr på miljøbrød bakt på gårsdagens brød. Vekst spiseri demonstrerer at utsorterte grønnsaker smaker like godt som de man finner i butikkhyllene.

Miljørådgiverne deler også en tanke om å utnytte alle de råvarene som i dag vanligvis ikke kommer frem til butikkhyllene og oss som forbrukere:
– Grønnsaker og andre råvarer som har “feil” utseende, altså som er for store eller for små, skjeve eller med feil fasong, sorteres ut og kommer ofte ikke frem til butikkhyllene. Svinnet er stort i alle ledd, og resultatet er at en tredjedel av all mat som produseres blir kastet.

Resultater fra en innbyggerundersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Halden kommune der over tusen haldensere deltok, viser en felles vilje til å redusere matsvinn. Mange ønsker å ta tak i problemet, og dette er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboken.

Bli med på Framtidsuka i Halden, og bli en del av en positiv endring mot en bedre framtid i Halden.

Hele programmet til Framtidsuka finner du i vår kalender