Skip links

Elever fikk lære mer om tang og tare

Tang og tare sto på agendaen da prosjektet Nature in Your Face og Viken fylkeskommune inviterte elever fra Skjeberg folkehøyskole med til Engelsviken for å lære mer om bærekraftig matproduksjon. Elevene fikk være med ut i fjære og lære om bærekraftig høsting, før alt arbeidet resulterte i et godt måltid. Ambisjonen er å inspirere elevene til å oppdage flere bærekraftige løsninger.

– I Nature in Your Face ønsker vi å gi elevene en visuell opplevelse av naturen, og at det kan skape kreativitet og nye ideer og tanker rundt bærekraftig mat. Vi har valgt fjæra som en ramme for kreativiteten i dag, og håper det vil inspirere elever og kjøkken til bærekraftige menyer på skolen, forteller Hilde Rønning, seniorrådgiver Viken fylkeskommune.

Fredrikstad-bedriften Ting med Tang var ansvarlige for det faglige som skjedde ute i vannet. Anne Lise Viken mener vi i Norge må begynne å bruke mer av det som er i havet til mat, og da spesielt tang og tare.

– Det er en veldig lite brukt ressurs som ligger langt ned i næringskjeden. Det er viktig å bruke mer fra havet til mat, og spesielt da de artene som vanligvis ikke brukes. Det som er flott med tang og tare er at den er veldig næringsrik. Det finnes faktisk ingen andre arter som har så høyt næringsinnhold. I tillegg er det mye umami i tang og tare, noe som gjør at de andre ingrediensene i maten man lager får mer smak. Enkleste måten å bruke tang på er å tørke den, knuse den, og erstatte salt. Da får man brukt et mer næringsrikt produkt og man erstatter salt som ikke er så sunt, forteller Viken fra Ting med tang.

For elevene var faktisk ikke det å spise tang og tare så utenkelig som man kanskje skulle tro… og du har nok kanskje også spist det ved en rekke anledninger selv. 

– Det er jo i Sushi. Det er jo tang det som er rundt. Sushi er jo kjempegodt. Så det er jo ikke akkurat uvant for alle å spise tang, sier Elias Kvernhaug, elev ved Skjeberg folkehøyskole.

– Det er en fin ting for å få ned kjøttforbruket og finne andre ressurser. Man kan også bruke det for å erstatte salt, sier Emil Rustad Wasbrekke og Madelen Luciani Hansen, fra Skjeberg folkehøyskole.

– Vi ønsker jo at vårt mattilbud i Viken skal ha minst mulig fotavtrykk, og vi ønsker å fremme lokale produkter og leverandører. Derfor valgte vi tang og tare som et tema, avslutter Rønning i Viken fylkeskommune.