Selv om vinteren er på vei innover Sarpsborg produseres det strøm og annen energi på Holleby gods. Gården er selvforsynt med varme gjennom et moderne halmfyringsanlegg og produserer i tillegg strøm gjennom et solcelleanlegg på låvetaket. Strømmen går igjen tilbake til produksjonen og lading av eier Einar Høstbjør sine to elbiler. Alt i alt et godt eksempel på klimatiltak i landbruket.
– Det begynte så smått i 2003. Da satt vi opp en halmfyr som vi hadde i ti år. Da fant vi ut at den var litt for liten, så vi byttet halmfyr og satt opp en større variant. Dette gjorde vi i 2013. Nå har vi en halmfyr på 400 kilowatt med en akkumulatortank på 70 000 liter som forsyner 1800 kvadratmeter med kyllinghus, verksted, korntørke og seks boenheter. Det var den spede begynnelsen. I 2018 begynte vi å lukte litt på dette med solceller. Jeg var på kurs, kunne egentlig veldig lite når jeg var på kurs, men lærte noe og fikk kontakter som jeg kunne bruke videre i mitt prosjekt. Av forskjellige grunner tok det litt tid før det ble satt til livs, men i juni i år ble det montert opp solcelleanlegg her på gården med en kapasitet på 54 kilowatt, forteller gårdeieren.
Høstbjør forteller at han virkelig fikk øynene opp for de klimavennlige installasjonene etter deltakelse på kurset «Solenergi i landbruket» i regi av blant annet Klimasmart landbruk Østfold.
– Man får en interesse for noe og man får behov for mer kunnskap. Derfor var det kurset veldig beleilig. Man traff andre som spekulerte på det samme, lærte en del grunnleggende og fikk informasjon om ting man absolutt ikke måtte gjøre, men kanskje det viktigste var at man fikk noen kontakter som jeg brukte videre. De kontaktene hadde den kompetansen som jeg ikke hadde, sier Høstbjør og fortsetter.
– Jeg har hvert fall blitt inspirert av andre bønder. Det blir jeg hele tiden på alle områder. Det er alltid noen som er mye flinkere og fremtidsrettet enn deg selv. Det er de man må ha tak i. Få høre hvordan de tenker og hva de gjør.