Skip links

7 tips som kutter strømregningen

Vinteren nærmer seg og ifølge ekspertene vil strømprisene fortsette å stige til værs.

Energirådgiver Stian Fjeld i Bravida, avd. Energibygg, forteller at strømregningen for folk flest fort kan bli dobbelt så høy i år som i fjor. Dette vil folk merke. Og nå gjelder det mer enn noen gang å være bevisst strømforbruket sitt, sier Fjeld.

Tiden er inne for å ta grep i egen bolig

Ifølge energirådgiveren kan strømprisen komme opp mot 2 kroner per kWh inkludert nettleien til vinteren. Det betyr at de fleste boligeiere i Norge vil kunne oppleve en dobling av hva de er vant med, når strømregningen kommer. Siden de fleste har spotpris-avtale, blir man med på markedets topper og bunner, og nå går prisene oppover.

Ifølge Fjeld er det alltid smart å sjekke egen strømavtale, be om tilbud fra andre strømselskaper og sammenligne. Men det viktigste er å ta grep i egen bolig. Det handler om å redusere totalforbruket, og da særlig det som går på oppvarming og tappevann.

– Når så mye som 70 % av forbruket går til oppvarming og tappevann, sier det seg selv at det er mest å spare her, sier Fjeld.

Økonomi eller komfort?

Når det kommer til strømpriser er nordmenn mest opptatt av egen økonomi. Samtidig ønsker vi høy komfort, noe som gjerne betyr et høyere strømforbruk. -Det er et dilemma, ifølge Fjeld, og forklarer videre.

– Vi nordmenn har vært bortskjemte. Vi er blitt vant til lave strømpriser. De strømprisene vi nærmer oss nå er helt vanlige i andre land, også blant nære naboer. De har vært oppvokst med høyere strømpriser, tåler lavere romtemperatur og skrur alltid av lyset når de forlater et rom.

Bor du i Viken fylkeskommune får du nå gratis energirådgivning fra kommunen din. Sjekk hva du får og bestill rådgivning.

Ikke fyr for kråkene, heter det.

Har du rom i boligen som du ikke bruker, eller bruker sjeldent, vil det lønne seg å skru ned varmen der. Dette kan være gjesterom, boder, kjellerrom, garasje, eller liknende. Men husk å ikke skru av helt. Det kan være vannrør i veggene, som kan fryse om vinteren.

Et annet tips er å senke innetemperaturen generelt. Ifølge Fjeld tilsvarer 1 grad mindre, en reduksjon i strømforbruket på 5 %.

– Du kan fort spare mye hvis du senker temperaturen litt om natten eller når boligen står tom mens du er på jobb eller skole, sier han.

Å senke innetemperaturen kan selvsagt gjøres manuelt, men det finnes flere hjelpemidler som automatiserer dette. Alt fra spareplugger du setter rett inn i stikkontakten til wifi-styrt sentralstyring som reduserer temperaturen i rommet når det ikke er i bruk. Du finner løsninger i alle prisklasser.

Tapp vann med fornuft

Også forbruket av varmtvann spiller en stor rolle for regnestykket. -Det mange ikke vet er at

strømmen er dyrest mellom kl. 7 og 10 om morgenen og mellom kl. 17 og 20 om ettermiddagen. Det er fordi det er på disse tidene forbruket er størst, og da stiger prisene, forklarer Fjeld.

Ifølge energirådgiveren kan du spare penger på å vaske klær eller dusje utenom disse tidene. Og kanskje bruke litt kortere tid i dusjen? Eller bytte til et sparedusjhode, som reduserer trykket og vannmengden du bruker.

Styr energibruken smart

Varmtvannsbereder fra 70 – 80 tallet kan med god samvittighet byttes ut nå. Dagens beredere er mye bedre isolert og mange er innrettet med smart temperaturstyring. Det vil si at de utsetter oppvarmingen til prisene er lavere. Smart styring av elbillading er også et lurt kostnadsbesparende virkemiddel.

Det er også litt å spare på å slå av lyset i rom når du ikke er der. Dessuten vil det være gunstig å bytte ut glødepæren til sparepære eller led.

Jeg anbefaler likevel å vente til pæren ryker. Ledpærer er fortsatt ganske dyre, så kostnaden kan bli ganske stor hvis du bytter ut alt på en gang, avslutter Stian Fjeld.

7 tips til lavere strømregning

  1. Reduser varmen i rom du ikke bruker
  2. Senk innetemperaturen litt
  3. Slå av lyset når du forlater rommet
  4. Bruk mindre varmtvann og dusj heller om kvelden
  5. Invester i systemer for temperaturstyring
  6. Finn ut hva du betaler i strøm og sammenlign priser
  7. Få råd av en objektiv energirådgiver

Det kan lønne seg med objektiv energirådgivning

Det er mange som vil gi råd når det kommer til oppvarming og ventilasjon. Men det er ikke alltid like lett å vite hvem man skal høre på. Uansett om investeringene er store eller små, vil en objektiv energirådgiver kunne se og foreslå ulike alternativer. Hva vil gi deg bedre økonomi og komfort? Hvilke støtteordninger finnes via Enova? Hvordan kan du analysere boligen din og gjøre den mer klimavennlig? Og til slutt, hva er lurt med tanke på elbillading?

Bor du i Viken fylkeskommune får du nå gratis energirådgivning fra kommunen din. Sjekk hva du får og bestill rådgivning.