Skip links

Et rullende fossilfritt sykkelverksted

Klima Østfold og Pedalen satser videre med sykkelverksted på biogass.

I forbindelse med Interreg-prosjektet «Fossilfri2030 – Fossilfri transport Ja takk!» har Østfold fylkeskommune gått til innkjøp av en ny biogassvarebil. Dette i tråd med Østfold-kommunenes ambisjon om en fossilfri transportsektor innen 2030. Bilen er en Iveco 35S14N, og er bruktimportert fra Sverige.

Bilen lånes i prosjektperioden ut til Stiftelsen Kirkens Bymisjon avd. Pedalen som vil bruke den i forbindelse med sitt rullende sykkelverksted. Etter endt prosjektperiode vil bilen bli bruk til driftsoppgaver i Østfold fylkeskommune.

– Vi trengte en stor bil til bruk i forbindelse med Pedalens «Rullende sykkelverksted» og en biogassvarebil var da den perfekte løsningen for oss. Bilen gir oss størrelsen og rekkevidden vi trenger, samtidig som den er fossilfri og drives med lokalprodusert biogass. Østfold er gode på biogass, og fylkeskommunen har bidratt til et godt grunnlag for videre vekst. Men vi hviler ikke på laurbærene, biogassen er viktig for både klima og næringsutvikling og vi må satse videre, sier Olav Moe, leder av samferdselskomiteen i Østfold fylkeskommune.

Som prosjekteier for «Rullende sykkelverksted» har Pedalen ansvar for gjennomføring av vedlikeholdsoppgaver og holdningsskapende aktiviteter. Det «Rullende sykkelverkstedet» har allerede besøkt en lang rekke barneskoler i Østfold og Follo-regionen og reparert hundrevis av sykler for å sikre trygg ferdsel på to hjul. Reparasjonene er finansiert av Bypakke Nedre Glomma, Interreg Norge-Sverige og Østfold fylkeskommune.

–Dette dreier seg om både klima og trafikksikkerhet. Jo flere som barn som har trygge sykler, jo bedre er det for folk og miljø, sier Lasse Bråthe, arbeidsveileder i Kirkens Bymisjon, som blant annet drifter Pedalen Sykkelverksted i mange norske byer.

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row][cmsms_row data_padding_bottom=»50″ data_padding_top=»0″ data_overlay_opacity=»50″ data_color_overlay=»#000000″ data_bg_parallax_ratio=»0.5″ data_bg_size=»cover» data_bg_attachment=»scroll» data_bg_repeat=»no-repeat» data_bg_position=»top center» data_bg_color=»#ffffff» data_color=»default» data_padding_right=»3″ data_padding_left=»3″ data_width=»boxed»][cmsms_column data_width=»1/1″][cmsms_image align=»right» caption=»Foto: Pedalen» animation_delay=»0″]5527|https://klimaostfold.no/wp-content/uploads/2019/05/59948003_2318982154815326_3160020354080964608_n.jpg|full[/cmsms_image][/cmsms_column][/cmsms_row][cmsms_row data_padding_bottom=»50″ data_padding_top=»0″ data_overlay_opacity=»50″ data_color_overlay=»#000000″ data_bg_parallax_ratio=»0.5″ data_bg_size=»cover» data_bg_attachment=»scroll» data_bg_repeat=»no-repeat» data_bg_position=»top center» data_bg_color=»#ffffff» data_color=»default» data_padding_right=»3″ data_padding_left=»3″ data_width=»boxed»][cmsms_column data_width=»1/1″][cmsms_text animation_delay=»0″]

Sykkelsatsningen i kommunene i Østfold har hatt en enorm vekst. Mange kommuner har kjøpt inn elektriske tjenestesykler, og en rekke av bibliotekene i regionen tilbyr utlån av elsykler. Totalt har kommunene i Østfold 223 sykler sin kjøretøypark, en økning på hele 420% de siste tre årene. 159 av disse er elektriske, noe som tilsvarer 71,3%.

Gjennom Interreg-prosjektet Fossilfri2030 gjennomførte Østfold fylkeskommune det som i 2017 var landets største offentlige innkjøp av elsykler på vegne av kommunene i prosjektområdet. En viktig forutsetning for økningen av fossilfrie kjøretøy og maskiner i Østfoldkommunene er at alle kommuner i fylket har undertegnet en erklæring om å jobbe for en fossilfri transportsektor i regionen innen 2030.

Hela gröna vägen – Fossilfri grenseregion 2030, er et prosjekt med kommunene i Østfold, Follo og Fyrbodal (i Sverige). Vi jobber for fossilfri transport i kommuner og næringsliv senest i 2030.

Prosjektet er finansiert av Interreg Norge-Sverige. Les mer på www.fossilfri2030.no.

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]