Skip links

Sykkelfiks og sykkelglede hånd i hånd

– Jippi!!! Gledesropene er ikke til å misforstå. Sjetteklasse på Dyrløkkeåsen skole i Frogn har sykkeldag og er strålende fornøyde med at syklene virker akkurat slik de skal.

Sjetteklassingene er samlet rundt Pernilla Axelryd fra Inspiria som står med ropert for å nå alle: Hva er fossilt brensel, hva er klima, hva er alternativer til bil? Og elevene er med på moroa og svarer villig at «elbil er bra», «sykkel og tog er bra» og så videre.

Men likevel er dette bare teori før moroa begynner. For på en sykkeldag er det jo sykkelen som teller.

Sykkelglede og sykkelfiks
Sykkelglede er kanskje ikke noe som kommer av seg selv, men det å beherske sykkelen er viktig for både utfoldelse og for å se sykkelen som et aktuelt transportmiddel. Derfor er enkle sykkeløvelser viktig for at sykkelgledene skal komme.

Og elevene er ivrige deltakere. En god del har allerede gode ferdigheter, og flere forteller at de ofte sykler til venner på fritiden. – Jeg vil helst ikke bli kjørt, forteller en.

–  Jeg tror jeg bare ble kjørt to ganger til venner i hele sommer, sier en annen.

Smøre, sjekke, fikse….

Men før syklene blir brukt, blir de overhalt av erfarne sykkelreperatører. Janiero Valdeon og Kjetil Eng fra Pedalen sykkelverksted smører, sjekker, justerer og fikser. Opp til femti sykler om dagen på hver skole får de unna og de håndterer effektivt rekken av sykler som står linjet opp.
Og hva sier de om tilstandene på syklene? Kjetil Eng forklarer:

– De viktigste feilene på sykler er at bremsene er for dårligere, enten rustne, lite smurt eller slitte bremseklosser. En annen vanlig feil er faktisk lite luft i dekkene. Og det siste er feil høyde på setet. Bremsene er helt rå, roper sjetteklassingene. Så er de klarer for en par timers intens sykkelaktivitet.
Til hverdags er det ofte bare luft i dekket som mangler på sykkelen, og derfor får alle instruksjon om hvordan en sykkel skal pumpes. Før de går gjennom hvordan de stiller setet på sykkelen. Enkle grep som gjør sykling litt enklere for barna.

Takker for sykkeldagen

Torhild Manger Gilboe er glad for at Dyrløkkeåsen skole kunne invitere til sykkelaktivitet – som skolene egentlig gjennomfører selv hvert år:

– Mye aktiviteter har falt bort som følge av Covid-19. Vi er så glade for at Inspiria og Pedalen kunne komme og gjennomføre den sykkelaktiviteter – til glede og inspirasjon både for elever og lærere. Sier Torhild Manger Gilboe.

Fylkesråd for plan, klima og miljø, Anne Beathe K. Tvinnereim, er glad for det gode samarbeidet med Pedalen og Inspiria:

– At flere barn sykler på trygge sykler er viktig hvis vi skal nå folkehelse- og klimamålene våre. Skolebesøkene er ikke bare et fint event der og da, opplæringen og sykkelreparasjonene bidrar til kunnskap og holdninger som varer, forhåpentligvis til voksen alder, sier Tvinnereim.

Skal nå hundre skoler

Prosjektet Fossilfri2030 har bidratt med midler som gjør det mulig å gjennomføre sykkeldag på 100 skoler i Østfold og Follo. Gjennomføringen står Inspiria for, sammen med Pedalen sykkelverksted.

Og for å understreke at prosjektet Fossilfri2030 tar navnet på alvor, har prosjektet ansvaret for at det rullende sykkelverkstedet har biogass som drivstoff på tanken. For det er mulig å kjøre fossilfritt uten å velge elbil eller hydrogen.

Prosjektet fortsetter utover høsten så lenge det er skoler som vil ha besøk og været holder seg.

Se video fra sykkeldagen: