fbpx

Skip links

6. Andre maskiner

6. Andre maskiner

You are here:
← All Topics

Isprepareringsmaskiner

Olympia Millennium Plus er en isprepareringsmaskin for utendørsbruk og er tilgjengelig for bruk med naturgass, og dermed også biogass (Isbaneteknikk AS, n.d.-d).

Figur 35: Isprepareringsmaskin på naturgass eller biometan (Isbaneteknikk AS, n.d.-d).

§ For mer informasjon se Olympia Millenium Plus

Olympia IceBear Electric er en batterielektrisk isprepareringsmaskin som har vært på markedet siden 1984 og det er 22 av dem rundt om på norske ishaller. Maskinen leverer 24 timers brukstid og krever 7-8 timer lading (Isbaneteknikk AS, n.d.-b).

Figur 36: Batterielektrisk isprepareringsmaskin (Isbaneteknikk AS, n.d.-b).

§ For mer informasjon se Olympia IceBear Electric

Kantfresere

 

Olympia Battery Ice Edger er en håndstyrt batterielektrisk kantfreser som leverer over 40 minutter med kantfresing før lading er nødvendig (Isbaneteknikk AS, n.d.-c).
Iceguard 550 Edger er en batterielektrisk kantfreser med sittemulighet og stiller med batterier på 2,7 kWh (Isbaneteknikk AS, n.d.-a).

Figur 38: batterielektrisk sitte-kantfreser (Isbaneteknikk AS, n.d.-a).§ For mer informasjon se Iceguard 550 Edger

Lokomotiver

GE Transportation lanserte i 2013 sitt dual-fuel konsept, NextFuel, for lokomotiver, med mulighet for subsidiering av opptil 80% av driften med naturgass. NextFuel benytter LNG og kan bygges inn i eksisterende maskinpark og kan kjøre på 100% diesel og opp til nevnte 80% naturgass (GE Transportation, 2013).

I 2013 begynte testing av kanskje verdens første LNG lokomotiv i Russland, TEM19. Første lokomotiv ble levert Russlands Statsbaner i november 2015 og ved utgangen av februar 2016 hadde lokomotivet gjennomgått over 300 timer med testing (Peters, 2016).

I 2017 går verdens første hydrogen tog inn i tjeneste i Tyskland, toget klarer 800 km på en tank og har en makshastighet på 140 km/t. Tyskland har over 4.000 tog som kjører på diesel og rundt 20% av togtrafikken i Europe er på diesel (McCafferty, 2016). Hydrogen er her en måte å kutte utslipp på, samme er dual fuel eller ren gassdrift med fortrinnsvis biogass.

§ For mer informasjon om alternativer for tog se Analyse av alternative driftsformer for ikke-elektrifiserte baner

Flyplassteknikk

Schmidt tilbyr i dag sin TJS-C – Airport Jet Sweeper for effektiv fjerning av snø med dual fuel drift fra Volvo som er beregnet for biometan og biodiesel og beregner 60-85% drift på biometan (Schmidt, n.d.). Schmidt har en total leveranse på 29 TJS-C – Airport Jet Sweeper med dual fuel drift til svenske Swedavia som har som mål at all drift skal være klimanøytral innen 2020 ved alle sine 10 flyplasser (Schmidt, 2015). Kjøretøyet består av to motorer hvor den fremre (320hp) driver den frem og den bakre (428 hp) driver børster og blåser (Wallner, 2014).

§ For mer informasjon se TJS/TJS-C

Trucker

Gaffeltruck

I dette segmentet finnes det flere størrelser på batteridrift, og det finnes i dag produsenter som kan levere elektriske gaffeltrucker med løftekapasitet på 5-9 tonn (Kalmar, 2016). Andre eksempler på leverandører av batterielektriske gaffeltrucker er Linde, Still og Toyota. De leverer alle flere forskjellige trucker til ulike formål med en startkapasitet på løft fra 1 tonn.

For mer informasjon se:

§ Kalmer elektriske gaffeltrucker 5-9 tonn

§ Linde elektriske motvektstrucker

§ STILL elektriske motvektstrucker 1-8 tonn

§ Toyota elektriske motvektstrucker 1,5-8,5 tonn

Svenske Kalmer er i utvikling av hydrogentruck med løftekapasitet på 14 tonn og skal ut i test senere i år hos SSAB i Oxelösund (Ramsdal, 2017). I Frankrike i Saint-Cyr-en-Val nær Orleans finner man Europas første distribusjonssenter hvor alle trucker kun benytter hydrogen (Plug Power, 2015).

EL knuseverk

Kesstrack B4e og H6e kan nå kjøres med avløftbar motorenhet. Bedriftens tankegang er nå å lage maskinene fullelektriske, men at kunden kan velge om man skal bruke det avtagbare grensesnittet som energikilde eller om man kobler seg på strømnettet.
EVUM aCar
En liten elektrisk lastebil fra den tyske produsenten EVUM Motors. Bilen har en topphastighet til 70 km/t, kan frakte opp til 1000 kg, har firehjulstrekk og en rekkevidde på ca 200 km. Les mer om bilen her.