fbpx

Skip links

4. Batterielektrisk

4. Batterielektrisk

You are here:
← All Topics

ASKO fikk i 2016 levert sin første batterielektriske distribusjonsbil. Lastebilen er bygd av Emoss Mobile Systems og er basert på chassis fra MAN. Batterikapasiteten er 240 kWh og rekkevidde på 200 km og lastebilen har nyttelast på 5,5 tonn (Dalløkken, 2016a).

Norsk gjenvinning fikk levert sine to første batterielektriske renovasjonslastebiler som skal benyttes i Sarpsborg. Lastebilen veier ved full kapasitet 26 tonn og leveres av britiske Dennis Eagle og ombygd av franske Power Vehicle Innovations (PVI). Batterikapasiteten er på 255 kWh og maks rekkevidde på 225 km (Dalløkken, 2017).

Mercedes-Benz sin Urban eTruck stiller med batteripakke på 212 kWh og en rekkevidde på ca. 200 km. Lastebilene skal leveres til kundegrupper for testing i år med håp om lansering i den nærmeste fremtid. Lastebilene kommer i 18 og 25 tonn versjoner (Kane, 2017).

Goupil

Goupil G5 Lithium tilbyr uslåelig allsidighet. Med en rekkevidde opptil 171 kilometer, lastekapasitet på 1000 kg og maks hastighet på 70 km/t, den den ideell for de aller fleste oppgaver for kommunale etater som for eksempel park- og idrett, renovasjon, gravferdsetat, med mer.

Den er designet for et utall av arbeidsoppgaver som oppsamling av avfall og søppel, rengjøring av gater og veier, park- og hagevedlikehold, transportoppgaver osv. Per nå kan man velge mellom 65 forskjellige konfigurasjoner, eller kombinasjoner av disse. Maskinen leies ut kostnadsfritt av prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy.

Volvo FL og FE Electric

Volvo FL og FE Electric er to helelektriske lastebiler for distribusjon, avfallshåndtering og andre bruksområder i bymiljøer. FL har en totalvekt på 16 tonn, elektrisk motor på 185 kW og en rekkevidde på opptil 300 km. FE har en totalvekt på 27 tonn, maks effekt på 370 kW og en rekkevidde på opptil 200 km.

Renault Trucks D Wide Z.E

Renault Trucks D Wide Z.E er en 26 tonns helelektrisk lastebil med en rekkevidde på 200 kilometer. Teknisk sett er bilen lik Volvo FE Electric, foruten noen designelementer.