Skip links

4. Batterielektrisk

4. Batterielektrisk

You are here:
← All Topics

ASKO fikk i 2016 levert sin første batterielektriske distribusjonsbil. Lastebilen er bygd av Emoss Mobile Systems og er basert på chassis fra MAN. Batterikapasiteten er 240 kWh og rekkevidde på 200 km og lastebilen har nyttelast på 5,5 tonn (Dalløkken, 2016a).

Norsk gjenvinning fikk levert sine to første batterielektriske renovasjonslastebiler som skal benyttes i Sarpsborg. Lastebilen veier ved full kapasitet 26 tonn og leveres av britiske Dennis Eagle og ombygd av franske Power Vehicle Innovations (PVI). Batterikapasiteten er på 255 kWh og maks rekkevidde på 225 km (Dalløkken, 2017).

Mercedes-Benz sin Urban eTruck stiller med batteripakke på 212 kWh og en rekkevidde på ca. 200 km. Lastebilene skal leveres til kundegrupper for testing i år med håp om lansering i den nærmeste fremtid. Lastebilene kommer i 18 og 25 tonn versjoner (Kane, 2017).

Goupil

Goupil G5 Lithium tilbyr uslåelig allsidighet. Med en rekkevidde opptil 171 kilometer, lastekapasitet på 1000 kg og maks hastighet på 70 km/t, den den ideell for de aller fleste oppgaver for kommunale etater som for eksempel park- og idrett, renovasjon, gravferdsetat, med mer.

Den er designet for et utall av arbeidsoppgaver som oppsamling av avfall og søppel, rengjøring av gater og veier, park- og hagevedlikehold, transportoppgaver osv. Per nå kan man velge mellom 65 forskjellige konfigurasjoner, eller kombinasjoner av disse. Maskinen leies ut kostnadsfritt av prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy.

Volvo FL og FE Electric

Volvo FL og FE Electric er to helelektriske lastebiler for distribusjon, avfallshåndtering og andre bruksområder i bymiljøer. FL har en totalvekt på 16 tonn, elektrisk motor på 185 kW og en rekkevidde på opptil 300 km. FE har en totalvekt på 27 tonn, maks effekt på 370 kW og en rekkevidde på opptil 200 km.

Renault Trucks D Wide Z.E

Renault Trucks D Wide Z.E er en 26 tonns helelektrisk lastebil med en rekkevidde på 200 kilometer. Teknisk sett er bilen lik Volvo FE Electric, foruten noen designelementer.

Scania 25 P/L

Scanias nyeste tilbud kan leveres med L- og P-seriehytter, og er tilgjengelig med enten fem batterier på totalt 165 kWt og 130 km rekkevidde, eller ni batterier på totalt 300 kWt kapasitet og 250 km rekkevidde. Rekkevidden er som vanlig avhengig av vekt, hytte, påbygg og kjørerute. Ved behov for utvidet rekkevidde kan sjåføren hurtiglade lastebilen under en pause eller ved et naturlig stopp på ruta. Den elektriske motoren leverer kontinuerlig 230 kW kraft, omtrent 310 hk. Motoren har to gir for å gi høyere dreiemoment over et bredere hastighetsspekter, og for å forbedre komfort.

Inzile Pro4

Svenske Inzile Pro4 er en lett varebil for såkalt «last mile»-distribusjon. Altså er det ikke meningen at disse bilene skal kjøre lange avstander. Inzile PRO4 er smalere enn andre varebiler, med større kapasitet. PRO4 bygges på en plattform som kan tilpasses kundenes behov. Den kan leveres med lasteplan, skap eller i andre utforminger. Den kan også utstyres med for eksempel et måkeskjær. Rekkevidde kan tilpasses behov, og lastekapasitet er oppgitt til 1000 kg.

Les mer om kjøretøyet her.

STAMA Maestro MT10 & MT15

STAMA Maestro er et elektrisk kjøretøy med høy kjørekomfort takket være en luksuriøs og stille hytte, samt en utmerket fjæring. Blant de mange standardfunksjonene er komfortable seter med 3-pkts. setebelte, bakrute, samt vedlikeholdsfrie litiumionbatterier. Kjøretøyene kan bygges med et bredt spekter av forskjellige laster, med og uten tips. Med 1000 kg lastekapasitet og hastigheter opptil 70 km / t er STAMA Maestro et godt valg hvis man ønsker seg et pålitelig, stille og utslippsfritt kjøretøy som hjelper deg med de mange oppgavene som finnes rundt vedlikehold av grøntområder, boligområder, institusjoner, sentrum, etc. Maks hastighet er programmerbar. STAMA Maestro er typegodkjent i EU og kan derfor lett registreres for å kjøre på offentlige veier.

STANDARD UTSTYR – MT10 & MT15

  • Li-ion batteripakke med 5 års garanti
  • Intern lader
  • Skivebremser
  • Stor og støysvak hytte med dører og bakrute
  • 3G overvågning
  • Dobbelt fjæring
  • Sete med 3-pkts. sikkerhetssele

Motor: 48 V – 8 kW / 72 V – 9 kW

Batteri: 10,2 kW – 200 amp. timer / 14,4 kW – 200 amp. timer

Rekkevidde: 80km / 110km