Oppskrifter
for gode retter av tapte matvarer og restemat.
Blodvafler
Tapt mat1 liter blod
500 g sukker
500 g rugmel
400 g hvetemel
3 ts kanel
1 ts nellik
1 ts allehånde
Framgangsmåte: Sil blodet, rør alt raskt sammen – ikke rør mer enn nødvendig. Dette er en røre som kan brukes til å lage blodpudding og klubb, så den er tykk. Spe ut med fløte, melk eller vann til passelig konsistens. Jo feitere væske du tilsetter, jo mykere blir vaflene. Smør vaffeljernet godt og jevnlig, blod har så å si ikke fett så vaflene har lett for å sette seg fast.
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Indisk Saag
Saag er en tradisjonell indisk rett som ofte lages med spinat eller andre grønne bladgrønnsaker. Den er rik på smak og næringsstoffer, og kan serveres med ris eller naan-brød. Man kan inkludere andre grønnsaker, som f.eks poteter, paprika, etc hvis man heller ønsker det.
500 g spinat (fersk eller frossen)
1 løk, finhakket
2 tomater, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss revet ingefær
1 grønn chili, finhakket (juster etter ønsket styrke)
1 ts spisskummenfrø
1 ts gurkemeie
1 ts malt koriander
1 ts garam masala
1/2 ts chilipulver (juster etter ønsket styrke)
2 ss vegetabilsk olje eller ghee
1 dl vann
Salt etter smak
2 ss fløte eller yoghurt/kokosmelk (valgfritt, for en kremet konsistens)
Fremgangsmåte: Hvis du bruker fersk spinat, vask den grundig og hakk den grovt. Hvis du bruker frossen spinat, la den tine og press ut overflødig vann. Kok spinaten i en kjele med litt vann til den blir myk (ca. 5-7 minutter). Avkjøl litt og blend spinaten til en jevn puré med en stavmikser eller blender. Sett til side. Varm opp oljen eller ghee i en stor panne på middels varme. Tilsett spisskummenfrøene og la dem surre til de begynner å sprekke. Tilsett den finhakkede løken i pannen og stek til den blir gyldenbrun. Tilsett deretter hvitløk, ingefær og grønn chili, og stek i ytterligere 2-3 minutter. Rør inn de finhakkede tomatene sammen med gurkemeie, malt koriander, chilipulver og salt. Stek til tomatene blir myke og oljen begynner å skille seg fra blandingen (ca. 5-7 minutter). Tilsett den blendede spinaten i pannen og rør godt. Tilsett litt vann hvis blandingen er for tykk, og la det småkoke i 5-10 minutter. Rør inn garam masala og fløte eller yoghurt (hvis du bruker det) og la det småkoke i ytterligere 2-3 minutter.
Server saagen varm med kokt basmatiris, naan, eller chapati. Denne retten kan også tilpasses med tilsetning av paneer (en type indisk ost), kylling eller lam. Nyt måltidet!
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Indisk Saag
Saag er en tradisjonell indisk rett som ofte lages med spinat eller andre grønne bladgrønnsaker. Den er rik på smak og næringsstoffer, og kan serveres med ris eller naan-brød. Man kan inkludere andre grønnsaker, som f.eks poteter, paprika, etc hvis man heller ønsker det.
500 g spinat (fersk eller frossen)
1 løk, finhakket
2 tomater, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss revet ingefær
1 grønn chili, finhakket (juster etter ønsket styrke)
1 ts spisskummenfrø
1 ts gurkemeie
1 ts malt koriander
1 ts garam masala
1/2 ts chilipulver (juster etter ønsket styrke)
2 ss vegetabilsk olje eller ghee
1 dl vann
Salt etter smak
2 ss fløte eller yoghurt/kokosmelk (valgfritt, for en kremet konsistens)
Fremgangsmåte: Hvis du bruker fersk spinat, vask den grundig og hakk den grovt. Hvis du bruker frossen spinat, la den tine og press ut overflødig vann. Kok spinaten i en kjele med litt vann til den blir myk (ca. 5-7 minutter). Avkjøl litt og blend spinaten til en jevn puré med en stavmikser eller blender. Sett til side. Varm opp oljen eller ghee i en stor panne på middels varme. Tilsett spisskummenfrøene og la dem surre til de begynner å sprekke. Tilsett den finhakkede løken i pannen og stek til den blir gyldenbrun. Tilsett deretter hvitløk, ingefær og grønn chili, og stek i ytterligere 2-3 minutter. Rør inn de finhakkede tomatene sammen med gurkemeie, malt koriander, chilipulver og salt. Stek til tomatene blir myke og oljen begynner å skille seg fra blandingen (ca. 5-7 minutter). Tilsett den blendede spinaten i pannen og rør godt. Tilsett litt vann hvis blandingen er for tykk, og la det småkoke i 5-10 minutter. Rør inn garam masala og fløte eller yoghurt (hvis du bruker det) og la det småkoke i ytterligere 2-3 minutter.
Server saagen varm med kokt basmatiris, naan, eller chapati. Denne retten kan også tilpasses med tilsetning av paneer (en type indisk ost), kylling eller lam. Nyt måltidet!
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Plommesyltetøy
2 kg plommer
1 dl vann
600 g sukker
1 pose fruktpektin
Fruktpektinet kan droppes, men da blir syltetøyet mer flytende. Om ønskelig kan man tilsette krydder, for eksempel stjerneanis (6 stk) eller vanilje og kanel (2 ts av hver).
Framgangsmåte: Det er best å rense plommene og fjerne steinene på forhånd, men det er også mulig å koke plommene hele og ta ut steinene som flyter opp. Kok opp plommer og vann, og la koke til de er møre. Rør inn fruktpektinet og kok i ett minutt. Tilsett sukkeret og kok til det har løst seg opp. Skum av, og fyll over på varme og rene glass.
Glutenfri, eggefri, og melkefri sjokoladekake
330 gram blod (tilsvarende vekten av 6 egg)
3 dl sukker
2 dl potetmel
4 ss kakao
1 ts kanel
1 ts muskat
Fremgangsmåte: Stivpisk blod og sukker, sikt potetmel, kakao og krydder og vend det forsiktig inn. Smør en springform godt, og strø med potetmel. Stek på 160 grader i ca 40 minutter (sjekk med en pinne eller gaffel underveis). Blod har svært like proteiner som egg, og kan derfor erstatte dem gram for gram. Det tar litt lengre tid å stivpiske blodet, men hvis man har tålmodighet så blir det en fyldig, rosa «blod-dosis». Hevingsmiddel kan få fram en metallsmak, men hvis man pisker blodet godt og er forsiktig med blanding og steking, så blir den luftig og fin. Siden det er så lite fett i blod, så vil denne kakebunnen bli litt tørr. Det anbefales å dele den i to lag og ha godt med glasur/smørkrem i mellom, eller å steke to tynnere kakebunner som kan stables. Stikk mange hull i kaken mens den er varm, og dynk kaken med syltetøy og/eller saft eller brus, slik at den blir saftigere.
Glasur: pisk 300 g melkefritt margarin og 300 g melis hvitt. Tilsett 2 ss sterk kaffe, og 3 ss kakao.
Fava (hummus av erter)
500 g gule erter
3 rødløk
2 kløfter hvitløk
1 liter varmt vann
Juice fra 2 sitroner
0,8 dl rapsolje
Timian, salt og pepper
Framgangsmåte: Legg ertene i bløt over natten. Finhakk rødløk, hvitløk, timian, og stek i en stor gryte i 2-3 ss av oljen til løken er myk og begynner å bli brun. Bland inn ertene, vannet og resten av oljen, og kok til de er møre (ca 40-50 minutter). Mos det hele til en jevn pure med stavmikser eller i en kjøkkenmaskin. Smak til med salt og pepper, og server med litt olje og finhakket rødløk.
Fava (hummus av åkerbønner)
1 kg ferske åkerbønner (ferdig renset) eller 500 g tørkede
Minst 2 hvitløkskløfter
1 ts spisskummen
Sitronsaft fra 1/2 sitron
3 ss rapsolje
1 ss tahini
1 ss vann
En håndfull fersk persille
Salt og pepper etter smak
Framgangsmåte: hvis du har ferske åkerbønner gir du dem et lite oppkok (ca 1 minutt). Du kan fjerne skinnet på bønnene, men det er ikke nødvendig. Bruker du tørkede åkerbønner, så må de bløtlegges over natta og kokes til de er møre (ca 1 time). Bland alt med stavmikser eller i en kjøkkenmaskin. Smak til med salt og pepper, og vurder om du trenger mer hvitløk, sitron, tahini, eller vann.
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt
Grilled Chicken Salad
23Potato, Chicken, Olive oil, Salt