Skip links

1. Jord- og skogbruktraktor

1. Jord- og skogbruktraktor

You are here:
← All Topics

Valtra

Valtra jobber med både dual-fuel traktorer, hvor hovedparten av driften går på gass, enten som naturgass eller biogass, mens resterende drift benytter diesel til start av gassdrift og en traktor på biogass. Begge variantene er prototyper og enn så lenge ikke tilgjengelige på det norske markedet. Valtra anslår lansering innen 2022.
Figur 7: Dual-fuel traktor (Valtra, n.d.).

New Holland

New Holland stiller med to alternative drivslinjer på traktor som pr. i dag er prototyper, den ene benytter biogass og den andre benytter hydrogen (New Holland Agriculture, n.d.-a, n.d.-b).

Figur 8: Biogass traktor (New Holland Agriculture, n.d.-b) og hydrogen traktor (New Holland Agriculture, n.d.-a).

Biogasstraktoren er nå av New Holland valgt ut til satsingsområde da den kan benytte eksisterende forretningsmodell og er mer trolig å være konkurrerende på pris kontra hydrogentraktoren (Cousins, 2015).

John Deere

John Deere avslørte 5. desember 2016 sin batterielektriske konsepttraktor, traktoren stiller med batterikapasitet på hele 130 KWh og drives av to elektriske motorer på 150 KW hver som sammen tilsvarer 402 hp. Konseptet kalles SESAM (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery) (Lambert, 2016).

§ For mer informasjon se SIMA 2017: John Deere electric tractor

Noe som er like spennende er plug-in løsninger for hybridisering, John Deere presenterte i 2015 konseptet på et batteri i frontlodden som kan bidra til å drive hydraulikk/elektriske apparater eller gir mer effekt til traktoren. Batteripakken er å få med opptil 107 KW effekt. John Deere sikter her inn på gårder med egenprodusert energi men også mot de med mindre traktorer, hvor slikt et frontlodd kan gjøre traktoren kapabel til større oppgaver (Syljuåsen, 2016a).
Figur 10: Frontlodd med batteri og uttak til strøm og hydraulikk (Syljuåsen, 2016a).

Fendt X Consept

Fendt X Concept er en delelektrifisering og baserer seg på 700 Vario serien, her har de kuttet ut 2 sylindere og puttet på en generator på 130 kW som produserer strøm til alle nødvendige systemer og tilbehør, den erstatter også dynamoen. Høy-volt tilkoblinger foran og bak traktoren gjør det mulig å skaffe nok kraft til flere elektrisk drevne maskiner (Fendt, n.d.).

Figur 11: Delelektrifisering av traktor (Fendt, n.d.).

Fendt jobber for lansering av X Concept i 2020, men mye står og faller på at utstyrsleverandørene kommer med kostnadseffektive og elektrisk utstyr (Profi, 2013).

§ For mer informasjon se Fendt X Concept

Arvaker

Nibio Apelsvoll har nylig anskaffet seg landets første helelektriske konvensjonelle traktor.
Traktoren er produsert i California og går under navnet Arvaker. Den leverer opp til 50 hk og har en egenvekt på 2 tonn. Produsenten oppgir at traktoren skal kunne levere 30 hk i 8 timer på en lading. Arvaker har elektrisk vendegir og ei mekanisk girkasse med høy og lavserie. Løftekapasiteten er på 450 kg, men traktoren har også et kraftuttak med 540 o/min. Toppfarten er 32 km/t. Nibio Apelsvoll mener å bruke Arvaker til lettere arbeid som såing, tromling, gjødsling og sprøyting.

Rigitrack

Den Sveitsiske produsenten Rigitrack lanserer i 2020 den elektriske traktoren SKE 50. Traktoren har et 80kWh lithium-ion batteri og 50kW (68HK). Den elektriske maskinen skal ha en brukstid på 5 timer, avhengig av hvilke oppgaver den blir satt til å utføre. Les mer om maskinen her.

Farmtrack

 

Farmtrac 25G er som alle andre traktorer med kraftuttak, 3 punkt, 3 gruppegir m.m.

Kan brukes med de fleste redskaper som: Tilhenger, klippepanne, hekkklipper, div. kunstgressredskaper, mm.

Les mer her.