fbpx

Skip links

3. Gravemaskiner

3. Gravemaskiner

You are here:
← All Topics

Wacker Neuson

Wacker Neuson leverer en minigravemaskin for innendørsbruk og leveres med mulighet for to drivlinjer, den kan kjøre på diesel og på elektrisitet via et aggregat som styrer drift og hydraulikk (Wacker Neuson, 2016a).
Figur 21: Dual-drive gravemaskin (Wacker Neuson, 2016a).
§ For mer informasjon se 803 dual power

Kubota

Kubota tilbyr tre modeller beregnet for innendørsbruk og krever tilkobling til strøm via kabel, hybridversjonen på 1,7 tonn kan også kjøres på diesel.

For mer informasjon se:

Suncar

SUNCAR HK AG leverer i dag to batterielektriske beltegravere, TB2016E som har en vekt på ca. to tonn og TB1140E som har en ca. vekt på 16 tonn (SUNCAR HK AG, n.d.).
Figur 22: batterielektriske beltegravere (SUNCAR HK AG, n.d.).
§ For mer informasjon se SUNCAR HK TB216E og SUNCAR TB1140E

Komatsu

Komatsu leverer en hybrid gravemaskin med dieselmotor som produserer strøm til fremdrift og driver hydraulikken, i tillegg har den en elektrisk motor til svingning som også gjenvinner energi fra bremsing (Jackson, 2014).
Figur 23: Hybrid (Jackson, 2014).
Denne gravemaskinen har vært i bruk i Norge siden 2012 og første bruker var Gultvedt AS. Det ble rapportert om reduksjoner i drivstofforbruk på rundt 30% og en økning i innkjøpskostnad på rundt 20% (Søderholm, 2013).
§ For mer informasjon se Komatsu HB215LC-2 Hybridog Komatsu HB365LC-3 Hybrid

Sennebogen

Sennebogen leverte i vår Norges første elektriske sorteringsgravemaskin, Sennebogen 818R, og ble levert til Ragn-Sells på Lørenskog. Maskinen veier 20 tonn og har en motoreffekt på 90 kW. Den er elektrisk dreven via strømkabel og all hydraulikkolje er biologisk nedbrytbar (Daler, 2016).

Figur 24: Elektrisk sorteringsgravemaskin (Daler, 2016).

§ For mer informasjon se SENNEBOGEN Material handler 818 E-Series Mobile

Cat

Cat 323F er en 25-tonns maskin. Det er en allround maskin brukt til effektiv lasting av lastebiler, graving og planering på små og store anlegg.

Maskinen ser lik ut som en vanlig Cat 323F, men med grønne dekaler, uten luftfilter og ingen eksospotte. Inni er det en helt annen sak. Her er motor, utstyr og loddet fjernet og erstattet med elektrisk motor, motor controllere og  heavy duty batterier. Maskinen er utrustet med lader for 400V tilkobling, det mest vanlige i strømskap på anleggsplasser. En time lading gir en time drift. Det er også mulighet for hurtiglading der 1-2 timers lading gir fullt batteri, da med 400/1000V nettilkobling. Les mer her.

Caterpillar kan også levere Cat 307,5 og 10-tonneren Cat 310. Begge maskinene utvikles og bygges av PON i Norge og skal vises frem sommeren 2019. Maskinene er helelektriske.

Epiroc

Epiroc har sin 2.generasjons Zero-emission serie. Her finner man minetrucker, gravemaskiner, borredriller med mer.

Les mer her.

Nasta AS

Nasta AS har med base i en standard Hitachi-beltegraver, selv utviklet en helelektrisk gravemaskin.

Les mer her.

Zee Cranes

Les mer her.

Volvo ECR25 Electric

Volvo Construction Equipment (Volvo CE)  avduket sin første kommersielle, elektriske kompakte gravemaskin og hjullaster med nullutslipp på Bauma München i 2019. Maskinene, som er de første som blir vist fra et nytt elektrisk utvalg av Volvo merkede kompakte gravemaskiner og kompakte hjullastere, gir null eksosutslipp, betydelig lavere støynivå, reduserte energikostnader, forbedret effektivitet og mindre vedlikeholdskrav, sammenlignet med deres konvensjonelle kolleger. Fra midten av 2020 vil Volvo CE begynne å lansere sitt utvalg av elektriske kompakte gravemaskiner (EC15 til EC27) og hjullastere (L20 til L28), og stopper den dieselmotorbaserte utviklingen av disse modellene.

Les mer om maskinen her.