Skip links

Elever utfordres til klimarefleksjon på annerledes fagdag

Hvordan kan landbruket bli en del av klimaløsningen? Det var spørsmålet som stod i sentrum da elever fra landbruksfag fikk en helt spesiell fagdag på Inspiria science center. Gjennom aktive øvelser, konkurranser og populærvitenskapelige fakta fikk deltakerne nye perspektiver på klima og landbruk – uten formaninger eller moralisering.

Klima på en ny måte

På oppdrag fra Klimasmart Landbruk Viken arrangerte Inspira en dag som skilte seg ut fra tradisjonelle klima-undervisninger. I stedet for lange foredrag fikk elevene delta i interaktive aktiviteter som skulle skape refleksjon og ettertanke.

– Vi ville unngå pekefingre og heller legge til rette for undring og diskusjon, forteller Charlotte Forsberg, prosjektleder for Klimasmart landbruk Østfold. – Mange av disse elevene skal jobbe i landbruket i fremtiden, og vi ønsker å gi dem kunnskap og verktøy til å tenke nytt om hvordan næringen kan tilpasse seg og bli en del av løsningen.

Engasjement gjennom aktivitet

Dagen bød på en rekke praktiske øvelser og konkurranser som gjorde klimautfordringene konkrete og relevante.

– Det har vært en utrolig spennende dag! Vi har lært masse, blant annet om jordkvalitet, brukt mikroskop, programmert roboter og deltatt i en bærekraftsløype, forteller Jens Åge Finstad og Oline Moskvil, elever ved Tomb vgs.

De opplever at dagen har gitt dem en dypere forståelse av klimaendringenes innvirkning på landbruket.

– Vi innser at dette er noe vi må forholde oss til. Spørsmålet er ikke lenger om man tror på klimaendringer eller ikke – de skjer uansett. Vi må bare finne de beste løsningene sammen, sier Moskvil.

Fra kunnskap til handling

Ifølge Forsberg og flere av de ansatte på Inspiria er dagens unge mer bevisste på klima enn tidligere generasjoner, men det er fortsatt viktig å vise dem hvordan de kan bruke kunnskapen i praksis.

– Vi ser en tydelig forandring blant elevene. De er mer engasjerte og interesserte. De forstår at klimaendringene er menneskeskapte og vil vite hvordan de kan bidra til løsninger. Ved å bruke praktiske øvelser vekker vi nysgjerrighet og motivasjon på en helt annen måte enn gjennom tradisjonelle foredrag, sier Kirsti Eikenes, formidler og prosjektleder hos Inspiria Science Center.

En ny generasjon med vilje til endring

Med en blanding av diskusjoner, konkurranser og praktiske aktiviteter fikk deltakerne en annerledes og inspirerende innføring i klimautfordringene – og hvilken rolle landbruket kan spille i den grønne omstillingen.

– Elevene tar dette på alvor. De ser at de har en viktig rolle å spille, og mange gir uttrykk for at de ønsker å være en del av løsningen. Det er utrolig motiverende å se, sier Forsberg.

Blant deltakerne var også Hanne Jaasund Ørmen, prosjektleder for et nytt EU-prosjekt om klimatilpasning i Østfold fylkeskommune kalt Precilience. Hun var imponert over engasjementet hun så blant elevene.

– Ungdommen i dag er kunnskapsrike, engasjerte og motiverte til å drive verden fremover. Det har vært inspirerende å se hvordan de jobber, tenker og samarbeider om løsninger, sier Ørmen.

Hva skjer videre?

Arrangørene håper at fagdagen ikke bare ga elevene ny kunnskap, men også inspirasjon til handling.

– Vi ønsker at de tar med seg erfaringene fra i dag og reflekterer over hvordan de kan bruke dem i sitt fremtidige yrkesliv, sier Forsberg.