I løpet av to intense dager har elever ved Kirkeparken videregående skole i Moss fått prøve seg på en innovativ måte å tenke på matproduksjon, i samarbeid med Klima Østfold, EU-prosjektet Treasource og Ungt Entreprenørskap Østfold. Prosjektet fokuserer på sirkulær økonomi og bruken av råvarer som ellers blir underutnyttet i samfunnet.
Elevene har blant annet fått i oppgave å lage mat av råvarer som ofte går til spille. Elevene benytter seg av alt fra mel og grønnsaker, til mask og blod.
– Nå lager jeg brød av hvete som ikke kan bli brukt. Vi bruker også mask, rester fra ølproduksjon. Frem til nå syns jeg det har gått greit, og det ser ut til at sluttresultatet kan bli ganske bra. Jeg syns det er vilt hvor mye det er som blir dyremat eller ikke kan bli brukt. Det er nærmere 30 prosent. Da er det bedre at vi bruker det til å lage andre ting, sier Niklas Åsgård Olavesen, elev på Kirkeparken VGS.
Formålet med prosjektet er ikke bare å redusere matsvinn, men også å stimulere til kreativ tenkning og innovasjon. Elevene blir oppfordret til å eksperimentere med råvarer og komme opp med nye ideer. Ungt Entreprenørskap Østfold har god erfaring med å jobbe på nettopp denne måten.
– Det er spennende og et viktig tema. Dette å jobbe med de ressursene som ikke blir utnyttet. Ofte kastet. Det er fine råvarer som ikke blir brukt. At elevene får bruke de for å tenke kreativt og komme opp med egne ideer, er viktig. Når de er ferdige med idémyldringer skal de tilberede disse ideene sine. Så en idé får et eget liv og kommer ut i form av en presentasjon som elevene har laget, sier Christer Engstrøm, daglig leder UE Østfold.
Et av de mer uvanlige prosjektene var fremstillingen av «blodchips», der elevene eksperimenterte med bruk av animalske biprodukter.
– Her har vi blodchips! Eller første forsøk på blodchips. Da er det maisenna, blod, olje og salt. Deretter er de bakt i ovnen. Det var veldig moro og interessant å se hvordan blod oppførte seg, siden det er veldig likt egg. Jeg har blitt veldig overrasket over alle de forskjellige tingene vi kan bruke, mange ting jeg ikke har tenkt på. Jeg syns det er veldig fint å utnytte alle de forskjellige ressursene vi har, sier en annen elev entusiastisk.
Prosjektet handler også om å gi ungdommene en dypere forståelse av ressursbruk og bærekraft, og veilederne håper at dette vil inspirere dem til å tenke mer på miljø og sirkulær økonomi i fremtiden.
– Det er bare fantasien som setter grensene for hva vi kan bruke det her til. Hva er bedre enn å introdusere disse råvarene og gjøre ungdommen oppmerksomme på, de som faktisk er fremtiden og som faktisk har muligheten til å få gjort noe med situasjonen, sier faglærer Merete Aga-Thoresen.
Dette prosjektet er et steg i retning av å skape mer bærekraftige løsninger for fremtidens matproduksjon, samtidig som det gir ungdom en unik mulighet til å delta aktivt i den grønne omstillingen.
Samlingen er gjennomført med støtte fra Horizon-prosjektet Treasource.