Se videoer, bilder, foredrag, last ned presentasjoner, og mye annet fra Klimalåven!
Klimalåven på årets utgave av Markens Grøde var en suksess, og ble godt besøkt på alle de tre dagene. Dette til tross for et litt ublidt vær på fredag.
Klimasmart landbruk–prosjektet, Klima Østfold og Østfold fylkeskommune presenterte årets fagtema i Klimalåven, som var: Økt bruk av norske ressurser, med et særlig fokus på «tapt mat» som ikke kommer inn i verdikjeden for mat og dermed ikke blir registrert som matsvinn.
På fredag, og gjennom hele helgen, diskuterte Landbruks- og matminister Geir Pollestad og en rekke andre eksperter hvordan vi kan redde mat som aldri når middagsbordet.
Dette handlet om de skjulte skattene i matsystemet. Dette inkluderer matkorn som går til dyrefôr, frukt, grønnsaker, verpehøne og innmat som ofte går til forbrenning eller blir pløyd ned.
Men i Klimalåven nøyde man seg ikke bare med å diskutere maten, man fikk også smake! Hele 8 ulike retter, alt med base i tapt mat. Her ble det blodvafler, høne, kje, og ikke minst sjokoladekake med blod! Målet? Det var selvsagt å vise at dette er fullverdige gode råvarer til matfatet vårt.
Tema fanget også interessen i media. Dette resultert i flere oppslag, blant annet disse:
Besøkende i Klimalåven fikk bli kjent med mikrolivet i jorda! Se litt av hva de kunne se her:
Spennende foredrag og presentasjoner
I Klimalåven var det gjennom hele helgen en rekke forskjellige aktiviteter, landbruksfaglige foredrag, og stands. Blant annet kunne man bli kjent med mikrolivet i jorda – gjennom mikroskop, formidlet av kunstner Katelyn Solbakk. Kverne sitt eget korn, få sin egen korn-bok og hils på gjengen i Klima Østfold, Biogass Oslofjord, Statsforvalteren, Klimapartnere og Østfold Bondelag.
Charlotte Forsberg, prosjektleder i Klimasmart landbruk Østfold, er strålende fornøyd med gjennomføringen av årets utgave av Klimalåven.
– Det har vært en fantastisk helg her i Klimalåven på Markens Grøde. Foredragene og standene har vært godt besøkt på alle de tre dagene, vi fikk belyst en rekke viktige tema, og vi hadde aktiviteter og opplevelser for alle aldere. Jeg føler også vi på en god måte fikk vist frem all den gode, sunne, og fullt spisbare «tapte maten» til publikum. Vi satt ikke igjen med hverken blodvafler eller sjokoladekake med blod, og ei heller så mye av de andre rettene. Så det var tydelig at publikum på messen likte smaksprøvene vi serverte. Akkurat det med «den tapte maten» vil vi jobbe videre med utover høsten, forteller Forsberg.
Prosjektlederen overleverte også en «goodiebag» med korn og tapt mat til Landbruks- matminister Geir Pollestad på scenen, og kom med en oppfordring. Se den her!
Her ser du en oversikt over foredragene:
Fredag:
Kl. 13.30 Dysevalg – avstand til vann v/rådgiver Rolf Einar Kordal, NLR (Foredrag i Klimalåven) – Last ned presentasjon.
Kl. 14.00 Mentorordningen – ny bonde – med mentorpar v/rådgiver Ole Henrik Lauritzen, NLR (Foredrag i Klimalåven) – Last ned presentasjon.
Kl. 14:30 Landbruks- og matminister Geir Pollestad – Se video her!
Kl. 14:50 Tapt mat – foredragsserie i Klimalåven
- KL.14.50: Selvforsyning, beredskapspotensial – og bondens rolle v/ Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse – Last ned presentasjon.
- Kl. 15.10: Underutnytta matressursar på menyen v/rådgiver Margit Fausko fra Green house AS – Last ned presentasjon.
- Kl. 15.30- 16.00 Pause med buffet – smaksprøver av «tapt mat»
- Kl. 16.00 Matkornpartnerskapet v/Amund Dønnum, seniorrådgiver for næringspolitikk og markedsregulering i Felleskjøpet Agri – Last ned presentasjon.
- Kl. 16.30 Fra åker til marked, hvordan kan nye og eldre arter og sorter gi spennende muligheter for norske bønder? v/Sveinung Grimsby, forsker i Nofima (30 min) – Last ned presentasjon.
PS! Se opptak av enkelte av foredragene på vår YouTube-side!
Lørdag:
- Kl. 11:00 -11:30 Økonomi i grøfting v/ rådgiver Lars Kjuus, NLR – Last ned presentasjon.
- Kl. 12:00 -12:30 Kan vi løse landbrukset utfodringer med regenerativ dyrking og god jordhelse og forsatt oppnå god lønnsomhet? v/ bøndene Dag Molteberg og Edvard Fosdahl – Last ned presentasjon.
- Kl. 13:00 -13:30 Redusert jordarbeiding v/ rådgiver Lars Kjuus, NLR – Last ned presentasjon.
- Kl. 13:30 -14:00 Droner – Ny teknologi i landbruket v/ rådgiver Fredrik Klaseie, NLR – Last ned presentasjon.
- Kl. 14.30 -15.00 Bioressurser til overs fra hus eller gård? Lær deg lage kvalitetskompost v/ lektor og biolog Linda Jolly – Last ned presentasjon.
Søndag:
- Kl. 12:00 -12:30 Bioressurser til overs fra hus eller gård? Lær deg lage kvalitetskompost v/ Biolog og lektor Linda Jolly – Last ned presentasjon.
- Kl. 13:00 -13:30 Markens grøde – lær og dyrke og lage egen mat med grønnsaker fra egen hage! Søstrene Marthe og Ida Norderhaug presenterer boken sin. – Last ned presentasjon.
- Kl. 14.30 -15.00 Kunnskap og vern av nytteplanter i Norge ved organisasjonen KVANN. V/ rådgiver Guri Bugge i Klima Østfold og KVANN. – Last ned presentasjon.
Se video fra åpningen av Markens Grøde & Klima Østfold sin oppfordring til Landbruks- og matminister Geir Pollestad:
I tillegg til alt dette, hadde en stor gjeng gått sammen om å anlegge forsøksfelt med alternative vekster; Klima Østfold, Klimasmart Landbruk, Rakkestad og Degernes Bondelag, Markens Grøde, NLR, Kvann.
Om sistnevnte, KVANN (Kunnskap og vern av nyttevekster i Norge) så er det en organisasjon vi samarbeider med for første gang i år. Foreningen sørger for levende bevaring av gamle kulturarvsorter, og tester ut nye sorter som kan styrke norsk matproduksjon i et endret klima. Til demofeltet har de bidratt med Reidars brune bønner, en liten bønne som har vært dyrket av samme familie siden 1900. Nå har familien delt denne bønnen gjennom KVANNs nettverk, og vi fikk prøvd den i Rakkestad. KVANN samarbeider også med Solhatt, som har bidratt med gode proteinvekster og valmuefrø til demofeltet.
10 000 publikummere kunne se, studere og lære ut fra feltet, som var en storsatsning ved årets Markens Grøde. Feltet inneholdt enkelte utradisjonelle arter, men både bønner, sennep og valmue kan være aktuelle å produsere i Norge.
Se flere bilder fra Markens Grøde her: