Skip links

Gjennomførte gratis energirådgivning hos Sarpsborg 08

Solen titter så vidt frem over Sarpsborg Stadion. Mandagens 4-2 seier over Molde i Eliteserien var viktig. Dagens befaring likeså, men på et litt annet plan. Sarpsborg 08 gjennomfører en gratis energirådgivning i regi av Klima Østfold og Østfold fylkeskommune.

– Oppdraget i dag er å finne ting som vi kan spare penger på i Sarpsborg 08. Det har vi allerede funnet. Ser at de bruker fjernvarme, fornuftig nok, men her tror jeg vi kan spare litt på en kjølemaskin som har varme som biprodukt. Den kan vi bruke til å lage varmtvann, spesielt til vaskemaskiner. Det er mye draktvasking her hver eneste dag, sier Knut Olav Knudsen, energirådgiver hos Simien AS.

Østfold har store ambisjoner for å redusere klimagassutslippene i årene som kommer. Som et foregangsfylke innen klima og energi jobber Klima Østfold i samarbeid med kommunene og Klimapartnere Viken med stadig nye tiltak for å nå klimamålene som er satt. Det første målet er i 2030 hvor utslippene skal være redusert med 80 % sammenlignet med 2016.

Energireduserende tiltak som små og mellomstore bedrifter, eiendomsforvaltere og gårdeiere, idrettslag, ideelle organisasjoner, barnehager, og landbruket kan gjøre i egne lokaler, vil ha stor betydning i dette arbeidet. Og ikke minst for de enkeltes egen drift og lønnsomhet.

Derfor har Klima Østfold investert i 102 befaringstimer med energirådgiver. Det betyr at de som ønsker det, kan få gratis befaring av en objektiv energirådgiver for inspirasjon og bevisstgjøring.

– Vi begynner på teknisk rom. Da kan vi se litt hva motoren i hele anlegget egentlig er. Vi er jo her fordi vi skal prøve å spare litt strøm, litt energi, og litt penger, begynner Knudsen og går gjennom døren.

– Oi! Her var det god plass! Det er ikke ofte det er så god plass på teknisk rom! Wow! Vi ser du har fjernvarme, som er relativt bekymringsfritt, det bare virker. Vi utnytter søpla, som er smart. Men her har du en varmepumpe, eller egentlig en kjølemaskin, men det er det samme. Hva er biproduktet av en kjølemaskin? Jo, det er varme. Det går rett over tak. Det kunne ha vært brukt i en garderobe, til dusjing. Nå er dusjene så veldig langt unna. Ca 200 meter. Men du planlegger kanskje å bygge et bygg ved siden av med leilighet, garderober, dusjer, etc. Da må du huske på å ta vare på den varmen, og bruke den. Ellers må jeg bare gratulere med et flott nytt anlegg. Det er ikke så mye annet å si her, fortsetter energirådgiveren.

Generell informasjon om kampanjen:

Påmelding:

  • Påmeldingsskjema og mer informasjon finner man på https://klimasmart.no/bedrifter/
  • Rådgivningen skjer med fysisk oppmøte på selskapets adresse på ulike tidspunkter gjennom 2024.

Med seg på befaringen har Knudsen vaktmester Rune Arneberg. Det er han som har fått i oppgave å fortelle, notere, vurdere, og gi informasjon, som energirådgiveren tar med i betraktningen. Bygget til eliteserieklubben er relativt nytt, men sammen finner de likevel noen energityver.

– Vi ønsket rådgivning for å se om vi har noe å hente på det bygget som Sarpsborg 08 eier. Også handler det litt om å snu tankegangen i hodet, sier Arneberg og peker på pannen.

– Du skal tenkte energieffektivisering hver time hele uken. For det er penger å spare. Derfor ville vi se om det var noe å gå på her, selv om bygget er ganske nytt. Derfor meldte vi oss på.

– Det å få en energirådgiver på besøk er ikke farlig eller særlig tidkrevende, forteller Knudsen. – Det kan være at vi fanger opp en energityv. Noe som bruker energi som man ikke har tenkt over. Slik som vi avdekket her i sta. Vaskemaskiner, tørketrommel, etc. Meningen er at de som melder seg på får en runde på 1-1,5 time. Det er en muntlig gjennomgang, de noterer, og meningen er at det skal gire et ønske om å sette i gang prosjekter. Dette skal være første runden på å tenke litt annerledes. Klima Østfold er helt fantastisk på dette her. De har satt dette i gang for andre gang. I fjor var det borettslag, nå er det næringsbygg. De er så på, så vi som jobber med dette her over hele landet må si at kanskje er Klima Østfold og Østfold fylkeskommune helt i teten her.

Aktiviteten er finansiert av Klima Østfold og arrangeres i samarbeid med kommunene, Klimapartnere Viken og Simenergi AS.

– Hvis din bedrift, din menighet, ditt idrettslag, din forening kunne tenke seg å få besøk av meg, kan vi sammen gå gjennom bygget ditt og se om det er noe å spare. Vanligvis så er det det. Da går du inn på klimaostfold.no så finner du påmeldingslenke, avtal tid, og så kommer jeg på besøk, smiler Knudsen.

– Det vil jeg absolutt anbefale. Det å få besøk av en energirådgiver. Det er ikke alt man klarer å tenke på selv, og det er veldig fint å få input fra andre, avslutter Arneberg