Skip links

Stor etterspørsel etter fossilfrie maskiner

Interessen og etterspørselen etter fossilfrie maskiner og kjøretøy øker og øker. Nå har prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy fått en ny maskin til utlån.

Maskinen er en elektrisk teleskoplaster fra den velkjente produsenten JCB. Maskinen er levert av Rosendal Maskin AS.

– Dette er da JCB sin helelektriske teleskoplaster. En 525-60. Den løfter 2,5 tonn inne og har en løftehøyde på 6 meter. Den har en driftstid som er oppgitt på ca 4-4,5 time. Den har en egen lader og er tilgjengelig med en hurtiglader. Lading vil skje på 7-8 timer ved tomme batterier, mens med hurtiglading kan man lade fullt opp på 2 timer. Foran har vi utstyrt den med et e-l-m gaffelbord som har spredning og side-shitf. Enkel adkomst til hydraulikk koblinger for skifte av utstyr, og den har også en vanlig standard grusskuffe som følger med. Hvis vi beveger oss rundt på maskinen er det en ladeluke lett tilgjengelig på siden av maskinen. Her finner man et uttak for standard lader /230V 16 amper og et uttak for hurtiglader 400V 32 amper. Vi har hatt stor interesse for maskinen da det er en av de første serieproduserte elektriske teleskoplasterne som har kommet. Det vi ser er at bruksområder og driftstid, med tanke på belastningen den har, er denne maskintypen veldig ideell for elektrisk drift. Her har vi hatt mye pågang fra både kunder og utleiefirmaer, forteller Dagfinn Søgård, produktansvarlig JCB hos Rosendal Maskin AS.

Maskinen er faktisk så etterspurt at den ble levert ut til lånetaker AF Gruppen minutter etter at den ble tatt inn i maskinparken til prosjektet. Entreprenøren skal benytte seg av maskinen under byggingen av Vestby kulturkvartal.

– Her på Vestby skal vi bruke maskinen til varemottak og diverse frakt av materiale ut fra byggeplassen. Det lille jeg har sett av maskinen frem til nå virker veldig bra. Her tror jeg den kommer til å passe veldig fint, da vi ikke har store plassen rundt byggeplassen vår, sier driftsansvarlig hos AF Gruppen, Lars Christensen.

Prosjektleder Gabriel Wergeland Krog er glad for at maskinen endelig er på plass, og forteller om en enorm økning i både etterspørsel og utvalg av fossilfrie maskiner.

– Det er en type maskin som brukes på stort sett alle byggeplasser. Vi har ventet lenge på den, og er glad for å ha fått den i dag. Etterspørselen har blitt mye større siden mange kommuner setter krav til utslippsfri bygg og anleggsdrift. I starten var det ikke veldig stort utvalg vi hadde å låne ut, men det bygger seg på hele tiden. Nå føler jeg det skjer mye. Spesielt på gravemaskiner og mindre hjullastere. Vi venter sterkt på hjullastere av større størrelser. Det er det stor etterspørsel etter.

Les mer om maskinen og se hvilke andre maskiner man kan låne på www.fossilfriemaskiner.no.