Skip links

Østfold-bonde testet elektrisk flishugger

Vi kan ikke påstå at den er lydløs, men den elektriske flishuggern fra merket TP har vist seg å være populær blant både gårdbrukere og kommuner i Viken. Flishuggern kan takle virke opp til 175 millimeter og har en driftstid på ca 4 timer. 

På Haugsten Gård på Rolvsøy driver Ivar Grimstad en gård på 52 mål som produserer epler, eplesaft, honning og biprodukter fra biene, og blant annet lammekjøtt. På gården har man de siste årene utført flere klimatiltak, blant annet solceller på tak. Nå var tiden inne for å undersøke alternativer til den fossile flishuggern.

– Maskinen er, som alle andre innovative ting, spennende. Den har noen svakheter, men den har også noen veldig sterke områder. Vi har rukket å bli veldig glad i denne maskinen i løpet av den korte tiden vi har brukt den. Vi tror at dette er noe som kommer mer og mer. Prisen er litt høy, men slik er det alltid på innovative produkter. Noen må bane vei for at vi skal kunne få et bedre regnestykke å forholde oss til. Fordelen med denne her at den nesten ikke bruker noe energi når den står og tomkjører. Traktoren står og koser seg med diesel uansett. Flisa er også veldig fin. I forhold til fossilt; Fordelen er nok først og fremst at man sparer å bruke olje, som vi kan bruke til noe annet. Samtidig bruker vi soldrevne paneler til å drive denne. Det er den store fordelen tenker jeg, sier Grimstad.

Maskinen Grimstad har fått prøve er lånt ut gjennom prosjektene Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy og Klimasmart landbruk Viken. Maskinen er en TP 175 E ZE. Den kan du lese mer om her.

Barna våre skal ikke arve problemer

For Grimstad er strøm og energi helt essensielt. Solcelleanlegget, sammen med andre tiltak, sikrer gården ren og konstant energi. Målet er å produsere nok energi på plass for å dekke 100% av gårdens behov.

– Det startet egentlig med et behov for å elektrifisere mest mulig. Da var det solceller som var litt av grunnlaget. Nå har jeg endelig fått montert anlegget på 17kwp. Det gir da strøm til et nett vi har bygd opp på gården med kraftige kabler så vi kan få levert strøm dit vi ønsker. Til et smelteverk vi har på gården, fremtidige elbiler og andre ting vi trenger å lade opp. Vi tenker oss at gården etter hvert skal bruke mest mulig egenprodusert energi, forteller Østfold-bonden og fortsetter:

– Vi skal tenke sånn at; Barna våre skal ikke arve et problem. Derfor skal vi alltid se på hva vi produserer av problemer.