Skip links

– Jeg tror folk kommer til å bli overrasket over hvor bra den egentlig er

På Ål videregående skole har man de siste ukene fått prøve og teste ut en elektrisk hjullaster for å se  om den fungerer like bra som et dieseldrevet alternativ. Skolen har benyttet seg av den fossilfrie utlånsordningen til Viken-prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy.

– Nå er vi her med en hjullaster fra Volvo som heter L25. En fem-tonns hjullaster på batteri. Brukes mest til å laste grus, jord, og snø om vinteren. Men man har også mulighet til å sette brøyteskjær og kost. Fordelen med disse to maskinene er at de også leveres med hurtiglader. Det betyr at man kan lade hjullasteren fra 0-80% på ca to timer, forteller Gabriel Wergeland Krog, prosjektleder for Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy.

Ole Egil Trintrud, kontaktlærer på Ål videregående skole, forteller at både erfaringer og tilbakemeldinger har vært positive. Blant annet gjør den lydløse maskinen det lettere å kommunisere med elevene underveis i undervisningen.

– Det er veldig spennende å teste maskinen. Man skal ikke se bort fra at det kommer mer og mer i fremtiden. Vi er jo i en bransje som er litt tilbakeholden når det gjelder elektrisk drift, men etter å ha prøvd hjullasteren litt ser man at det er et veldig bra alternativ. Spesielt på forholdsvis små maskiner som ofte gjør serviceoppdrag og slike ting. Da er elektrisk veldig ålreit.  I opplæringsøyemed er det fint at det går så stille, for da går det faktisk å kommunisere litt underveis. Det er litt verre med det som går på diesel osv, forklarer Trintrud.

Guro Leikvold er en av VG2-elevene som virkelig har fått prøvd seg i den innlånte maskinen. Hun mener den elektriske hjullasteren er minst like god som den dieseldrevne.

– Jeg føler den er veldig god. Spesielt til småbruk. Det må utvikles mer for å kunne brukes til større jobber, men er veldig kjekk og har en grei kapasitet. Den går rolig og stille, så man trenger ikke bruke hørselvern. Man blir kanskje ikke like sliten i løpet av en arbeidsdag. Jeg var litt skeptisk første gang jeg prøvde den, for det kom jo ikke noe lyd når jeg skulle starte den. Men det fungerer fint når man blir vane med det, det er egentlig bare bra at den går stille, ler Leikvold.

For Viken fylkeskommune har prosjektet vært en enorm suksess. Nå håper man på en videreføring og økt satsning på fossilfrie maskiner og kjøretøy.

– Fossilfrie anleggsplasser, maskiner og kjøretøy bidrar til at Viken fylkeskommune når sine klimamål. Derfor er dette prosjektet og disse utlånene viktige. Når kommuner og entreprenører får teste maskinene, og ser at de fungerer, er veien kort til en omstilling og en utskifting av maskinparken. Fossilfrie anleggsmaskiner er i en tidlig fase av utviklingen, men dette er fremtiden. Jeg er veldig glad for at så mange kommuner og entreprenører i Viken har fått mulighet til å låne maskiner kostnadsfritt gjennom Viken-prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy. Nå venter vi i spenning på resultatene fra Klimasats, og håper Miljødirektoratet vil bidra til å finansiere en videreføring av prosjektet, sier fylkesråd for plan, klima og miljø Anne Beathe Tvinnereim.

Denne dagen er det duket for oppkjøring for sertifikat på hjullaster ved skolen, og det er den elektriske hjullasteren fra Volvo som skal benyttes. Førstemann ut i ilden er nettopp Guro Leikvoll. Hun ser flere fordeler ved at skolen nå vurderer å gå til innkjøp av en eller flere elektriske anleggsmaskiner.

– Jeg tenker det er bra. Hvis vi faktisk skal gjøre noe bra for miljøet, er det bra at vi har startet med det her. Det er nok ganske mange som må endre litt innstilling og faktisk prøve det ut. Jeg tror folk kommer til å bli overrasket over hvor bra det egentlig er, sier VG2-eleven.

Det er dags for oppkjøring. Både hjullasteren og Guro takler utfordringen på strak arm.

– Det gikk fint det der, smiler Guro

– Jeg tror du har bestått jeg!

– Ja, du tror det? Det så bra ut?

– Det så bra ut!

Om prosjektet:

Overgangen til en fossilfri transportsektor er godt i gang – og det kommer stadig nye kjøretøy og anleggsmaskiner som går på enten elektrisitet, hydrogen eller biogass på markedet. Likevel er nok terskelen fortsatt ganske høy for en del aktører når det gjelder å investere storstilt i fossilfrie løsninger. Det er her prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy» kan være til hjelp.

Vi eier og leier en rekke maskiner som vi låner ut – helt gratis – til interesserte brukere i kommuner tilhørende Oslofjordregionen. På den måten kan dere uten risiko teste og finne ut om maskinen duger til de planlagte oppgavene, før dere eventuelt investerer.

Skoler, kommuner og entreprenører som har offentlige oppdrag kan låne maskiner gjennom prosjektet, og lånetiden er på opptil fire uker. Prosjektet, som er delfinansiert med midler fra Klimasats og Interreg, tar alle kostnader. Det eneste vi krever tilbake, er en brukerrapport etter at lånetiden er over, om hvordan maskinen fungerte i de ulike arbeidssituasjonene. Geografisk dekker vi store deler av Oslofjordregionen, som alle kommuner i følgende fylker: Viken, Oslo og Vestfold-Telemark. I tillegg samarbeider vi med entreprenører og bedrifter i prosjektområdet. Prosjektet ble startet av Østfold fylkeskommune i januar 2017, og varer ut 2021.