Skip links

– Fremtiden er elektrisk

Det er så stille så stille på kunstgressbanen til Råde IL. I samarbeid med prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy, Kunstgressprosjektet 2021, Klima Østfold og Interreg-prosjektet Fossilfri2030 har nemlig klubben fått mulighet til å teste ut en elektrisk traktor til bruk på kunstgressbanene.

– Da er vi på Råde. Den nye innfyllsbanen til Råde IL. Det er innfyll som er totalt fritt for plastikk. Det som ligger her er sand og litt olivenstein. Dette er en bane som er en pilot i KG2021-prosjektet som prøver å utvikle fremtidens kunstgressbaner. For oss i prosjektet er det gøy å kunne være fasilitator for uttesting av fossilfrie vedlikeholdsutstyr. Her har vi nå testet ut en elektrisk, 100% fossilfri traktor på Råde. Kommer i flere forskjellige størrelser etter hvert, og det skal bli gøy å teste den videre, sier Stein Cato Røsnæs, rådgiver i Viken fylkeskommune.

Traktoren er en Farmtrack 25G. Det er en redskapsbærer med 25 hestekrefter. Traktoren er ikke tilgjengelig for utlån gjennom prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy pr nå, men prosjektleder Gabriel Wergeland Krog mener at dette lover godt for fremtiden.

– På den bruken her med å kjøre kost på kunstgressbaner er den absolutt mer en sterk nok, den går jo som en kule. Den er derimot for liten til å rydde snø på banen f.eks. Det er en start, og samme firma FarmTrack utvikler nå en 75 hesters traktor som kommer en gang i fremtiden, forteller Krog.

Absolutt best egnet er den kanskje innendørs?

– Ja, det er der den virkelig har sin forse. For å kjøre på innendørs kunstgress med diesel lager et veldig dårlig miljø i en hall hvor det skal løpe masse ungdommer som da må puste inn svevestøv og utslipp fra en traktor. På innvendige baner er denne midt i blinken, fortsetter prosjektlederen.

Bruksområder er egentlig over alt hvor man trenger å ta hensyn til støy og utslipp. For ifølge daglig leder Morten Iversen i importøren Elmaas er fremtiden for traktorer fossilfritt.

– Vi tenker at bruksområdene er områder hvor man har utfordringer med støy og eksos. Kunstgressbaner innendørs og utendørs, gartnerier, alle kundegrupper som har behov for det. Kirkegårder for eksempel, forklarer importøren.

Fremtiden er elektrisk?

Fremtiden er elektrisk, avslutter Iversen.

Se video: