Skip links

– Det har vært en enorm suksess

Prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy har de siste snart 3 årene hatt over 100 utlån av sine fossilfrie maskiner. Prosjektet, som er delfinansiert med midler fra Klimasats og Interreg Sverige-Norge, har vært en stor suksess. Men hvilke maskiner er det man kan låne gjennom prosjektet?

– Gjennom prosjektet kan man låne alt fra elektriske gartnerpakker til lastebiler på biogass, elektriske hjullastere og en fossilfri korn- og byggtørke. Prosjektet kjøper og leier inn aktuelle maskiner og låner deretter disse ut kostnadsfritt til interesserte brukere over en periode på 2-4 uker. På denne måten vil man få en mulighet til å vurdere om maskinene duger til arbeidsoppgavene før man går til innkjøp av en tilsvarende maskin. Vi har sett flere tilfeller der låntaker har kjøpt inn en fossilfri maskin etter å ha testet ut maskinen gjennom et utlån fra oss først. Sånn sett har prosjektet vært en enorm suksess, forteller prosjektleder Gabriel Wergeland Krog.

Les mer om prosjektets maskiner (bla med punktene):

Kramer 5055e hjullaster

Den helelektriske Kramer 5055e er perfekt for jobbing innendørs, i borettslag eller steder hvor støy eller forurensning fra fossile maskiner ikke er tillatt. Maskinen har 4-hjulsstyring, to motorer hvor den ene er til fremdriften og den andre er til løftehydraulikken. Minihjullasteren er sterk og gjør samme jobben som en tilsvarende dieselmaskin.

Lading gjøres enkelt med en vanlig stikkontakt med 16 ampers kurs eller med en 3FAS 16 ampers kurs 400V.

 • Driftstid inntil 5 timer
 • Ladetid 6 – 7 timer
 • Ingen avgasser
 • Løftekapasitet inntil 2,5 tonn
 • Ideell for støysensitive områder

Tilbehørsutstyr: Standardskuffe og pallegaffel.

Wacker Neuson WL20e hjullaster

WL20e er den første helt eldrevne hjullastermodellen fra Wacker Neuson. Som alle våre hjullastere overbeviser den gjennom førsteklasses kapasitet. To elmotorer, den ene for kjøresystemet og den andre for arbeidshydraulikken, sikrer at kapasiteten hos WL20e tilsvarer den hos konvensjonelle maskiner. Samtidig arbeider hjullasteren helt utslippsfritt og med betydelig lavere støyutslipp. Dette betyr mer fleksibilitet for sluttbrukeren, bedre miljøbeskyttelse og betydelige besparelser på driftskostnader.

 • 100% utslippsfri takket være trådløst batteridrevet system
 • Opptil fem timer driftstid
 • Sammenlignbar ytelse som konvesjonelle hjullastere
 • Opptil 41% besparing i driftskostnader, samt kostnadsfordeler ved vedlikehold og service intervaller
 • Betydelig lavere støyforurensning

Avant e5 hjullaster

 • Batteridreven, 100% hel elektrisk!
 • Bly batterier
 • 240 Ah/11,5 kWh Batterikapasitet
 • Innbygd batterilader
 • Ingen eksosutslipp
 • Svært lav lyd
 • Hydrostatisk 4WD
 • Optidrive drivlinje system – høyere hydraulikk effektivitet!
 • Sterke stempel hjulmotorer fra Poclain
 • Arbeidshydraulikk maks. 30 l/min
 • Multi connector hurtigkobling for arbeidshydraulikk
 • Oljekjøler for hydraulikk
 • Teleskopisk bom
 • Frikobling av drivhjul
 • Hydraulisk parkeringsbrems
 • Avfjæret og oppvarmet “Avant Green” sete med sikkerhetsbelte og armlene
 • Seritifisert ROPS sikkerhetsramme + FOPS sikkerhetstak
 • 2 LED arbeidslys i front (1000 lumen)

Wacker Neuson AS30e:

Batteridrevet vibrator stamper med 41 kg maskinvekt. 100% utslippsfri. Gangtid på 45 minutter ved fulladet batteri.

Wacker Neuson AS50E:

Batteridrevet vibrator stamper med 70 kg maskinvekt. 100% utslippsfri. Gangtid på 40 minutter ved fulladet batteri.

Wacker Neuson 803 dual power og HPU8 minigraver

Wacker Neuson dual power er den innovative løsningen for en utslippsfri ekstra energikilde. Utover den integrerte dieselmotoren, kan den elektrohydrauliske maskinen HPU8 kobles til 803 kompakt gravemaskin om nødvendig. HPU8 er teknisk skreddersydd til kravene til gravemaskin 803. På denne måten kan gravemaskinen drives elektrisk og utslippsfritt om nødvendig. Enkel å håndtere: Generatoren kobles til undervognen via Plug & Play – og så er maskinen klar for arbeid.

Wacker Neuson DT10e beltedumper

Uansett om den er i urbane områder eller innendørs: Med den helelektriske DT10e, jobber du overalt helt utslippsfritt. I tillegg imponerer maskinen med sin kompakte størrelse, og takket være denne kan du kjøre gjennom en standard dør.

 • 100% elektrisk kjøring
 • 0% utslipp
 • Veldig praktisk: 2 batteripakker, inkludert batterilader, er integrert i maskinen
 • Stabil, selv i hellende posisjon, takket være at batteriene er montert lavt
 • Reduserte service- og energikostnader via det elektriske kjøresystemet

Goupil G5

Goupil G5 Lithium tilbyr uslåelig allsidighet. Med rekkevidde opptil 171 km, lastekapasitet over 1000 kg og maks hastighet på 70 km/t, er den ideell for de aller fleste oppgaver for kommunale etater som for eksempel park- og idrett, renovasjon, gravferdsetat, med mer.

Den er designet for et utall av arbeidsoppgaver som oppsamling av avfall og søppel, rengjøring av gater og veier, park- og hagevedlikehold, transportoppgaver osv. Ut fra basismodeller til skreddersydde konfigurasjoner G5 Lithium er nyttekjøretøyet som tilpasser seg en hel rekke daglige arbeidsoppgaver. Den har både lasteevne og plass som er uslåelig. Med egenspesifisert utstyr og påbygg kan G5 Lithium passe for enhver arbeidsoppgave. Rekkevidde på 171 kilometer.

Gartnerpakke Makita

Produkt:

 • DLM431Z

GRESSKLIPPER DLM431Z 43CM 18V

 • DUB362Z

LØVBLÅSER DUB362Z 18V+18V

 • DUC303Z

KJEDESAG DUC303Z 30CM, 2X18V

 • DUH651Z

HEKKSAKS DUH651Z 18V+18V

 • DUP361Z

BESKJÆRINGSSAKS DUP361Z 2X18V

 • DUR365UZ

GRESSTRIMMER DUR365UZ 2X18V

 • DUX60Z

MULTITRIMMER DUX60Z 2X18V

 • 197580-6

BATTERIADAPTER 197580-6 2X18V

 • BL36120A

BATTERIPAKKE RYGGSEKK BL36120A

 • 197718-3

BATTERIADAPTER 197718-3 2X18V

 • 195567-2

TRIMMERTILSATS BØYD 195567-2

 • 195664-4

TRIMMERTILSATS RETT 195664-4

 • 195703-0

HEKKSAKSTILSATS 195703-0

 • 195718-7

KULTIVATORTILSATS 195718-7

 • 196035-8

FORLENGER 196035-8 1METER

 • 196102-9

STANGSAGTILSATS FOR MULTIMASKIN

 • 197626-8

BATTERISETT 197626-8 4XBL18V DC18RD

 • 198116-4

BATTERISETT 198116-4 2X6,OAh 18V, lader

Gartnerpakke Ego Power + 

 

Klikk for stort bilde– EGO løvblåsere

EGO løvblåsere drives av en børsteløs motor og benytter i tillegg jet-turbinteknologi med stor diameter på rørene for maksimal luftstrøm. Løvblåsere i EGO Power+ serien har regulerbar styrke, der noen modeller også har Turbo-boost-modus for maksimal effekt. EGO kan utkonkurrere de fleste bensindrevne løvblåsere på markedet. De mest krevende jobbene løser toppmodellene som leveres med en behagelig bæresele for plassering av batteriet på ryggen. Med opp til 2 timers virketid får du plenty av tid til å gjøre deg ferdig. Har du ekstra mye å gjøre, lades batteriet på kun en halv time mens du tar deg en pust i bakken. EGO Power+ løvblåsere gjør jobben uten plagsom eksos, ubehagelig vibrasjon og minimalt med støy.

Klikk for stort bilde– EGO Hekksakser

EGO POWER+ hekksakser drives av EGO 56v litium-ion batterier med like stor kraft som tilsvarende bensindrevne modeller. Et EGO Power+ 56-volt Litium-Ion batteri leverer hele 40% mer kraft enn det ledende 40-volt batteriet. Med EGO hekkesakser får du kraften til bensin uten eksos, støy og ubehagelige vibrasjoner.

 

Klikk for stort bilde– EGO trimmere

EGO POWER+ er kraftige trimmere og ryddesager med børsteløse motorer drevet av et 56v litium-ion batteri. Brukervennlighet, ergonomi og kraft gjør arbeidet til en fornøyelse, også helt uten støy! Med driftstider på inntil 210 minutter (3,5 timer) er dette maskiner i en helt egen klasse, og helt på høyde med de store bensindrevne variantene – men altså uten drivstoff, eksos, støy og ubehagelige vibrasjoner.

 

Klikk for stort bilde– EGO Power+ Proff-batteri

Det nye EGO Power+ Proff-batteriet leverer ytelsen og driftstiden som trengs for krevende arbeidsøkter. Med 56V og 1568Wh får du krefter i fleng, og driftstider opp imot 7 timer. Dette er et fullgodt alternativ til tilsvarende bensindrevne produkter – men uten plagsom støy, eksos og vibrasjon.

Klikk for stort bilde– EGO motorsager

EGO motorsager klarer selv de vanskeligste jobber.  Motorsagene kutter Trestammer, stokker og grener like lett som en kraftig bensinmotor. EGO motorsager drives av markedets ledende 56V DC litium ion-batterier, og gjør jobben uten plagsom eksos og støy.

Klikk for stort bilde– EGO gressklippere

Hva er bedre enn bensindrevne gressklippere? En batteridrevet gressklipper, så klart! For å være helt spesifikk – elektriske gressklippere fra EGO Power+. Ikke bare har de krefter tilsvarende en vanlig klipper, men de holder også kostnadene nede. Med en batteridrevet gressklipper vil du oppleve et lavt vibrasjons- og støynivå, samt svært rask ladning (25-60 min).

Klikk for stort bilde– EGO batterier og ladere

Arc Lithium 56v batteriteknologien fra EGO Power+, leverer en overlegen energikapasitet fra et enkelt håndholdt batteri. EGO sine litium-batterier og ladere varierer fra 2.0Amp til 7.5Amp og leveres enten med standard lader eller hurtiglader, Med EGO ARC litium-ion batterier har du all kraften du trenger for å takle en hvilken som helst oppgave. Ved hjelp av 2 stk 7,5 Amp/h batterier og hurtigladeren så kan f.eks gressklipperen ha kontinuerlig drift.

– EGO multi-tool

EGO Multi-tool består av et motorhode som kan kombineres med en rekke ulike sluttstykker. Et multiverktøy kan tilpasses til ulike oppgaver og roller man normalt ville brukt flere ulike produkter til. Man skifter enkelt, og uten behov for verktøy, ut de ulike sluttstykkene og gjør den om til kantklipper, motorsag, hekkesaks m.m. Multi-tool har også tilbehør som forlenger som gjør at du kan komme til enklere. F.eks for å sage ned grener eller klippe høye hekker. Ego multi-tool fins i ulike pakker, med ulike utvidelser.

Wacker Neuson  AP2560e

Med AP2560e tilbyr Wacker Neuson en batteridrevet, og dermed trådløs vibrasjonsplate for helt utslippsfritt arbeid. AP2560e åpner en ny ytelsesklasse med 25 kN. Med en baseplate laget av ekstremt robust sfærisk grafittstøping, er AP2560e spesielt slitesterk. Med en kjøretid som er tilstrekkelig for en hel dags arbeid, er det på ingen måte dårligere enn konvensjonelt betjente plater når det gjelder ytelse. Det er spesielt effektivt når du kompakterer pavestones, og sparer omtrent 70% energikostnader sammenlignet med en bensindrevet vibrasjonsplate av samme vektklasse.

Wacker Neuson AP1850e og AP1840e

Med AP1850e og AP1840e-modellene kan Wacker Neuson tilby batteridrevne og kabelfrie vibratorplater for fullstendig utslippfri komprimering. AP1850e og AP1840e har en batterilevetid som er tilstrekkelig til en komplett dag, og åpner nye applikasjoner. Kapasitetsvis, er de på ingen måte dårligere enn deres konvensjonelle kolleger. De batteridrevne vibratorplatene er tilgjengelige med eller uten vannbeholder og sprinklersystem.

Scania G410 B6x2*4NB

En fossilfri lastebil med krokløft som går på komprimert biogass.

Spesifikasjoner:

Egenvekt 13000 kg.

Egenvekt foraksel. 5900 kg.

Egenvekt bak aksel 2 og 3. 7100 kg.

Nyttelast ca. 13000 kg.

Tillatt totalvekt 26000 kg

Teknisk totalvekt er 28000 kg.

Tillatt vogntogvekt 66000 kg.

En mobil fossilfri korn-/byggtørke fra Vänerpannan.

Spesifikasjoner:

 • 20 Fots Sjöfartscontainer HC med innehållande följande.
 • Varmluftspanna 450 kW.
 • Multistoker 450 kW Pellets. Pelletsförbrukning ca100kg/timma.
 • 9,5m3 Förråd med påfyllningslucka på containerns tak.
 • Automatisk tändning och nedsläckning av brännaren.
 • Gångdörr.
 • Elinstallation.
 • Utloppet för varmluft är spirorörsanslutning ø800 mm.
 • Luftflödet genom pannan är 22,500 m3/h.
 • Önskar ø800mm rör från panna till er tork.
 • Sprinkler för släckning av stokern är integrerat.
 • Pannan styrs av slutande kontakt som kan sammankopplas med er tork.
 • Containern ansluts till 3fas 400V 32A vägguttag. 300mA Jordfelsbrytare.
 • Rökgasfläkt med undertrycksreglering inkl. skorsten för anslutning till rökgasbrunn.
 • Anläggningen är certifierad enl. SS-EN 13842:2005 och LBK 2013:1.
 • GSM Modul, Sms vid fel och man kan skicka och få tillbaka status. (exkl. simkort)
 • PLSX Slang 1m. För anslutning mellan container och ventilationsrör till tork.
 • Skorsten 7m ovan mark med stag för skorsten och sotning underifrån.

Lenke til nyhetsartikkel.

Prosjektområdet dekker store deler av Oslofjordregionen, som alle kommunene i Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold og Telemark. I tillegg har prosjektet samarbeidet med entreprenører og bedrifter som har gjort oppdrag for offentlige etater i prosjektområdet. Utlån har blitt gjennomført fra Halden i sør til Gol i nord.

– Ideen til prosjektet kom i forbindelse med at alle kommuner i Østfold og Folloregionen har forpliktet seg til fossilfri transport innen 2030 gjennom Interreg Sverige-Norge-prosjektet Fossilfri Grenseregion 2030. Når man setter seg et så ambisiøst mål er det viktig å se «det store bilde». Det å få til en overgang fra fossilt til fossilfritt i bygg- og anleggsbransjen er viktig. Samtidig er det viktig å påpeke at vi også satser på et fossilfritt landbruk og andre områder hvor man enkelt kan gjøre et bytte fra diesel til el, biogass eller hydrogen, sier Krog.

Prosjektlederen har de siste årene reist land og strand rundt for å låne ut maskiner, få informasjon om nyheter og kommende maskiner og kjøretøy på messer i utlandet og sondert markedet med lupe etter nye fossilfrie maskiner og kjøretøy han kan få inn i utlånsordningen til prosjektet. Det siste tilskuddet er en biogasslastebil fra leverandøren Scania med krokløft.

– Nå har vi endelig fått et biogasskjøretøy inn i prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy». Vi har leid denne bilen fra Scania Norge i hvert fall et år, men forhåpentligvis blir det lenger. En kjempefin biogassdrevet lastebil med 410 hestekrefter og krokløft som gjør at man kan bruke utstyr som f.eks dumperkasser og maskinflak. Biogass er et fantastisk drivstoff som man produserer lokalt av søppel og avfall. Man får også ut en biorest som er fullverdig gjødsel og kan gå tilbake til landbruket, forteller Wergeland Krog og fortsetter:

– Etter min mening er biogass genialt. Vi ønsker oss veldig en anleggsmaskin på biogass, men det finnes desverre ikke per nå. Vi håper derimot at det kommer etter hvert, for vi er veldig glad i dette drivstoffet.

Prosjektets har som nevnt hatt over 100 utlån av fossilfrie maskiner. Likevel er det noen få som peker seg ut når Krog skal mimre over de han ser på som de mest spesielle.

– Vi har lånt ut en elektrisk hjullaster til Det kongelige hoff. Hjullasteren ble da brukt til park- og anleggsarbeid i Slottsparken i Oslo. Dermed kan vi på en måte kalle oss «Hoffleverandør». Vi har også lånt ut en 25 tonns elektrisk gravemaskin fra Pon Caterpillar til byggingen av Politiets beredskapssenter på Ski, og ikke minst flere maskiner til den utslippsfrie byggeplassen i Olav Vs gate i Oslo, smiler prosjektlederen.

Gabriel Wergeland Krog er ingen «hvem som helst» i bransjen. Den opprinnelige anleggsmaskinmekanikeren har også mangeårig bakgrunn som elbil-utvikler hos Think og tilsvarende i India. Gabriel drev også Grønn Bil-prosjektet, og besøkte i den anledning 207 kommuner i Norge. Krog har også vært innom Miljøstiftelsen Zero og Elbilforeningen.

Ønsker du å låne en maskin? Les mer om prosjektet på www.fossilfriemaskiner.no.

Om prosjektet:

Prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy ble startet av Østfold fylkeskommune i januar 2017, og er delfinansiert med midler fra Klimasats og Interreg.

Alle kommuner i Østfold og Folloregionen har forpliktet seg til fossilfri transport innen 2030, og nå er turen kommet til å se på mulighetene for å ta i bruk fossilfrie maskiner.

Prosjektområdet dekker store deler av Oslofjordregionen, som alle kommuner i følgende fylker: Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold og Telemark. I tillegg vil vi samarbeide med entreprenører og bedrifter i prosjektområdet.

Prosjektet kjøper og leier inn aktuelle maskiner og låner deretter disse ut kostnadsfritt til interesserte brukere over en kort periode. På denne måten vil man få en mulighet til å vurdere om maskinene duger til arbeidsoppgavene før man går til innkjøp av tilsvarende.

Ønsker kommuner å anskaffe utstyr, men ikke helt ut tør å gjøre satsningen på fossilfritt utstyr for verdiene er store, og helst ønsker uttesting før dere bestemmer dere, kan prosjektet bistå med utlån i 2-4 uker uten omkostninger.

Maskinene vil fraktes ut til aktuelle brukere etter hvert som de blir leid inn, og i henhold til en kalenderplan som settes opp etter hvert som ønskene kommer. Hva som kreves av elektriske kontakter og kapasitet for lading avklares før utkjøring av maskinene, alt etter hvilke typer som er aktuelle.

Kortfattet er hensikten å bistå virksomheter med å sette fokus på fossilfrie maskiner og bistå med utlån av maskiner til kommuner og bedrifter som er i vurdering/anskaffelsesfasen av slikt utstyr.

Fossilfrie maskiner i dette prosjektet er maskiner som drives av El., biogass eller hydrogen. Prosjektet går foreløpig ut 2020.

Link til vår kartlegging av fossilfrie maskiner globalt.