Skip links

Den store klesbyttedagen nærmer seg

[cmsms_row data_width=»boxed» data_padding_left=»3″ data_padding_right=»3″ data_color=»default» data_bg_color=»#ffffff» data_bg_position=»top center» data_bg_repeat=»no-repeat» data_bg_attachment=»scroll» data_bg_size=»cover» data_bg_parallax_ratio=»0.5″ data_color_overlay=»#000000″ data_overlay_opacity=»50″ data_padding_top=»0″ data_padding_bottom=»50″][cmsms_column data_width=»1/1″][cmsms_image align=»center» animation_delay=»0″]5371|https://klimaostfold.no/wp-content/uploads/2019/04/Skjermbilde-2019-04-01-kl.-09.30.12-1024×565.png|large[/cmsms_image][/cmsms_column][/cmsms_row][cmsms_row data_width=»boxed» data_padding_left=»3″ data_padding_right=»3″ data_color=»default» data_bg_color=»#ffffff» data_bg_position=»top center» data_bg_repeat=»no-repeat» data_bg_attachment=»scroll» data_bg_size=»cover» data_bg_parallax_ratio=»0.5″ data_color_overlay=»#000000″ data_overlay_opacity=»50″ data_padding_top=»0″ data_padding_bottom=»50″][cmsms_column data_width=»1/1″][cmsms_text animation_delay=»0″]

Bytt de gamle klesskattene du ikke bruker lenger – og få nye favoritter i retur samtidig som du sparer miljøet! Lørdag 6. april arrangeres Den store klesbyttedagen landet rundt.

Norske klesskap bugner over. Samtidig ønsker vi oss nye klær. Lørdag 6. april arrangeres det klesbyttefest flere steder i landet, for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte.

– Vi vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen, og klesbyttedagen er noe alle kan være med på, sier Janne Gillgren i Naturvernforbundet. Janne er prosjektleder for Den store klesbyttedagen, og hun håper at klesbyttedagen kan bidra til at kvalitet og gjenbruk blir lettere tilgjengelig, og reduserer behovet for å kjøpe nyproduserte klær.

– Vårt store miljøfotavtrykk skyldes blant annet klesforbruket vårt. I Norge importerer vi klær som aldri før, og det brukes tusenvis av liter vann for å produsere bare én t-skjorte. Ved å bytte reduserer vi behovet for å kjøpe nye klær, og dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen vår kraftig. Hvis alle nordmenn byttet til seg tre plagg i året, i stedet for å kjøpe nytt, ville vi kuttet like mye CO2som om alle bileiere i Norge lot bilen stå i fem dager, sier Gillgren.

Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem opp til syv hele og fine plagg fra bakerst i klesskapet. For hvert plagg du har med deg får du en kupong du bruker til å bytte til deg et nytt plagg som du faktisk har lyst til å bruke.

I 2018 ble det arrangert mer enn 100 klesbyttefester fordelt over hele landet, og nærmere 25000 plagg byttet hender i løpet av dagen. Dette ga alene en besparelse på 175 tonn CO2, gitt at folk ellers ville ha kjøpt nye klær. Mellom 62 og 94 millioner liter vann ville ha gått med til å produsere det samme antallet nye klær.

Ønsker du å arrangere en klesbyttefest? Da finner du materiale og veiledninger her.

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]