Skip links

Låner ut elektrisk gravemaskin på 25 tonn

IMAGE: https://klimaostfold.no/wp-content/uploads/2018/09/cat_323F-Z-line-1024×729.jpg (center)

Pon equipment lanserte 22. januar en batterielektrisk 25 tonns gravemaskin i samarbeid med Caterpillar. Det kan bli et internasjonalt gjennombrudd for utslippsfrie anleggsmaskiner. Nå kan man låne denne gjennom Østfold-prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy».

Til nå har elektrifisering av anleggsmaskiner stort sett dreid seg om små gravere og hjullastere (og noen større maskiner med ledning til tunneldrift o.l). Pon Equipment er forhandler av Caterpillar anleggsmaskiner i Norge, og Caterpillar er verdens største produsent av anleggs- og gruvemaskiner. Graveren som Pon nå har elektrifisert er en stor arbeidshest som brukes i alt fra utgraving av boligtomter til store anleggsprosjekter, og har et stort marked så fort den blir konkurransedyktig på pris. Maskinen er som nevnt 100% elektrisk og helt utslippsfri drift.

For å kunne utvikle maskinen, har Pon vært avhengig av at Caterpillar har skrevet om software og tilpasset denne for elektrisk drift. Uten denne hjelpen ville veien for Pon vært meget lang å gå. Caterpillar ser med stor spenning på det norske prosjektet, men har vært ærlige på at de ikke kommer med elektriske Caterpillar-maskiner før verdensmarkedet for denne type maskiner er stort nok til å etablere produksjon. I Norge derimot er elektrifiseringen kommet så langt at det ofte er krav om fossilfrie  anleggsplasser i sentrale bystrøk.

Det ikke er gjort noen kompromisser på hverken sikkerhet eller ytelser på den elektriske 323F Z-line sammenlignet med en standard 323F. Brytekrefter er som på diesel-323, graveskuffe på 1350 liter er som på standardmaskinen og tilt brukes selvfølgelig også på batteri-Cat’en. Batteriene holder for øvrig mellom fem og syv timer pr. ladning.

Én times ladning, f.eks. i lunsjen, gir én time ekstra driftstid. Viktig å påpeke her er at en elektrisk maskin ikke bruker noe energi når man ikke rører spakene. En dieselmaskin bruker diesel selv om den går på tomgang. Varme til hytta komme fra to kilder: Elektrisk oppvarming, samt at varme hentes ut fra hydraulikksystemet og brukes til oppvarming av hytta.

Men nå trenger man ikke lenger bare se på bilder og lese om maskinen. Nå kan man faktisk helt kostnadsfritt låne maskinen av prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy».

Prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy ble startet av Østfold fylkeskommune i januar 2017, og er delfinansiert med midler fra Klimasats og Interreg. Prosjektområdet dekker store deler av Oslofjordregionen, som alle kommuner i følgende fylker: Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold og Telemark. I tillegg samarbeider prosjektet med entreprenører og bedrifter i prosjektområdet.

Prosjektet leier inn aktuelle maskiner og låner disse ut kostnadsfritt til interesserte brukere over en kort periode. På denne måten vil man få en mulighet til å vurdere om maskinene duger til arbeidsoppgavene før man går til innkjøp av tilsvarende. Se liste over prosjektets andre maskiner her.

IMAGE: https://klimaostfold.no/wp-content/uploads/2018/09/Z-Line-solvalla–1024×683.jpg (center)

Ønsker kommuner å anskaffe utstyr, men ikke helt ut tør å gjøre satsningen på fossilfritt utstyr for verdiene er store og helst ønsker uttesting før dere bestemmer dere, så kan prosjektet bistå med utlån i 2-4 uker uten omkostninger.

Maskinene vil fraktes ut til aktuelle brukere etter hvert som de blir leid inn, og i henhold til en kalenderplan som settes opp etter hvert som ønskene kommer. Hva som kreves av elektriske kontakter og kapasitet for lading avklares før utkjøring av maskinene, alt etter hvilke typer som er aktuelle.

Kortfattet er hensikten å bistå virksomheter  med å sette fokus på fossilfrie maskiner og bistå med utlån av maskiner til kommuner og bedrifter som er i vurdering/anskaffelsesfasen av tyngre utstyr.

Fossilfrie maskiner i dette prosjektet er maskiner som drives av El., biogass eller hydrogen.

Ønsker du å lese mer om vår nye 25 tonns elektriske gravemaskin kan du gjøre det her og her.