Skip links

– Det var et enkelt valg

IMAGE: https://klimaostfold.no/wp-content/uploads/2018/08/BiogassKalnes.jpg (center)

Kalnes vgs i Sarpsborg bytter ut sine gamle dieselbusser med nye miljøvennlige biogassbusser.

Kalnes videregående skole i Sarpsborg bytter ut to av dagens minibusser som går på fossilt drivstoff, til to minibusser som bruker biogass. Miljødirektoratet støttet skolen med 750.000 kroner. Resten av finansieringen ble godkjent av fylkespolitikerne i Østfold, og skolen kunne levere bestillingen på de to minibussene til nesten 1,5 millioner kroner.

– For oss var valget enkelt når vi skulle bytte ut de dieselbussene vi hadde. Vi er i en tid hvor det grønne skiftet kommer for fullt, og har begynt i store deler av samfunnet, og derfor var det naturlig at vi her på Kalnes vgs følger det og dermed investerer i to nye biogassbusser som vi får nå i vinter, forteller Tommy Andre Eriksen, utdanningsleder ved Kalnes vgs.

IMAGE: https://klimaostfold.no/wp-content/uploads/2018/08/BiogassKalnes3.jpg (center)

Valget er helt i tråd med ønsket fra Østfold fylkeskommune. Østfold har lenge vært et foregangsfylke når det gjelder produksjon og bruken av biogass. De røde bussene med biogass i tanken er et velkjent syn i mange av Østfolds kommuner.

– Det er veldig bra fordi det er sirkulær økonomi i praksis. Vi er ledende på biogass her i Østfold gjennom blant annet Østfoldforskning og annen industri. Dette er bra både for bransjen og ikke minst miljøet, sier fylkespolitiker Cecilie Agnalt.

Innkjøpet av bussene ble gjort mulig gjennom en godkjent søknad til Miljødirektoratet. Skolen vurderte også elbusser, men til slutt falt valget altså på biogass.

– Vi vurderte elbusser, men det føltes ikke ut som om man har kommet like langt på det området som man har på biogass. For oss var det enklere å få gjennomført et innkjøp av biogassbusser på grunn av tilskudd av midler, forklarer Eriksen.

Cecilie Agnalt håper nå at innkjøpet skal være det første av mange i tiden fremover.

– Politikerne må nå fremover svare ja på spørsmålet om man foretrekker biogass i fylket. Jeg syns det er en fin ting å tenke på at avfallet vårt går til noe nyttig. Vi benytter oss av de ressursene som allerede er tilgjengelig. Biogass er og blir et flott eksempel på sirkulær økonomi.

Se video:

EMBED: https://www.youtube.com/watch?v=tjjiVWYyrGY