Skip links

Energieffektiv traktorkjøring var en suksess i Skiptvet

Torsdag 30.mars ble det avholdt kurs i Energieffektiv traktorkjøring i Skitvet for Skiptvet bondelag. Kurset er en del av prosjektet Klimasmart Landbruk.

Se videoreportasje fra kurset:

Opplegget fokuserer på hva man som traktorfører kan gjøre for å spare både penger og miljøet, ved å bruke mindre drivstoff og kjøre mer miljøvennlig.

– Dette er et kurs hvor målet er å lære kursdeltakerene å bruke mindre drivstoff, uten at det skal gå utvoer effeiktiveten eller arbeidet som blir gjort, sier kursholder Åsmund Langeland, rådgiver hos Norsk landbruksrådgivning.

Kurset i Skiptvet var det første av flere lignende kurs som blir tilbudt bondelag i Østfold det kommende året. Mengde drivstoff ble målt både før og etter målgang. Dette for å få beregnet akkurat hvor mye drivstoff man har brukt. I Skiptvet var kurset fulltegnet, noe som lover godt for et «Klimasmart landbruks»-år.

– Målet er å kutte drivstofforbruket på min egen gård. Først kjører vi slik som vi pleier, før vi får undervisning og prøver en gang til. Da får vi se om vi har snappet opp noe lurt og klarer å kutte ned på forbruket av drivstoffet, sier Mona Madland Hansen fra Onstad gård i Skiptvet.

I snitt sparer deltakerene mellom 10-15% drivstoff etter å ha deltatt på kurset. Dette gjør de ved å følge det kursholderen mener er noen enkle grep som man enkelt kan innføre på sin egen gård og i sin egen kjøring.

– Vi lærer å tilpasse turtallet til girvalg. Det handler ganske enkelt om å redusere turtallet og bruke litt tyngre gir. Veldig ofte når vi kjører, så kjører vi ofte for mye etter øret. Vi vil gjerne høre at motoren durer litt og lager litt lyd. Men den mest drivstoffeffektive måten å kjøre på er å kjøre på så lavt turtall som mulig og bruke tunge gir. Traktoren er faktisk laget for å gå tungt, da bruker den også minst, forklarer Langeland.

Ifølge Madland Hansen er bøndene forberedt på at de også må gjøre mer for å bli enda mer miljøvennlige.

– Jeg tror fler og fler er innstilt på å ta det ansvaret. Det er et stor utslipp fra landbruket, og vi alle sammen må bidra litt. Det gjør alle andre bedrifter, så hvorfor skal ikke vi? Jeg skal drive med landbruk i mange år, og da er det viktig å både spare penger og miljø.