Skip links

Skal du kjøpe elsykkel?

IMAGE: https://klimaostfold.no/wp-content/uploads/2017/02/Elsykkel1.png

 

Her er en enkel tipunkts test for deg som har tenkt å  kjøpe elsykkel.

  1. Sykkelfølelse: Prøvekjør i minst 10 kilometer. Test ut laveste og høyeste effekt på motoren. Kjennes det som motoren gir det tilstrekkelig hjelp? Test en oppoverbakke og prøv ulike effektnivåer.
  2. Motorstyrke: Hvor sterk er motoren? Hvordan funger sykkelen når du sykler i 25 kilometer i timen? Da skal motoren slutte å virke, men slutter den brått eller mykt?
  3. Gir: Prøv alle girene og kjenn etter om de fungerer som de skal. Enklere sykler har bare tre gir. Det kan være i minste laget.
  4. Bakketest: Prøv sykkelen i en real bakke og still inn på høyeste effekt på motoren. Yter motoren det den skal? Stopp i bakken og start opp igjen. Hvor lang tid tar det før motoren hjelper? Kommer effekten umiddelbart, eller tar det litt tid.
  5. Bremser: Prøv først å bremse forsiktig ved lav fart for å kjenne etter hvordan bremsene tar. Prøv deretter i høyere fart.
  6. Svingtest: Ta noen brå svinger for å se hvordan det kjennes både med høy og lav effekt på motoren. Er sykkelen stabil eller vingler den?
  7. Uten motor. Hvordan er sykkelen på å sykle uten motor i opp mot fem kilometer? Kjennes den veldig mye tyngre, eller går det greit uten motorkraft?
  8. Passer sykkelen? Hvordan føles det etter å ha syklet? Vondt i ryggen? Dovner hendene. Få hjelp til å stille inn sykkelen slik at det blir riktig, eller velg en annen sykkel du ikke får vondt av.
  9. Ramme: Rammen gir deg sittestilling. Prøv ulike rammer  Mange velger lavt innsteg, også menn og folk under 40 år. Årsaken er at det er enklere å gå og på en sykkel med lavt innsteg. Det gjør den sikrere, og det er også en fordel at sykkelen kan brukes av flere.
  10. Lyd: Noen sykler har høyere lyd fra motoren enn andre. Høy motorlyd kan gå utover kjøregleden.